Holokaustis ellujäänud taunisid Orbáni rassistlikke kommentaare (6)

Copy
Viktor Orbán Hispaanias Madridis 30. juuni 2022.
Viktor Orbán Hispaanias Madridis 30. juuni 2022. Foto: BERTRAND GUAY/Pool/AP/Scanpix

Juudikogukonna esindajad väljendasid teisipäeval pahameelt seoses Ungari peaministri Viktor Orbáni sõnadega, mille kohaselt on ta vastu "rassiliselt segatud inimeste" loomisele.

Kõnes Rumeenia Transilvaania piirkonnas, kus elab suur ungarlaste kogukond, kritiseeris 59-aastane äärmuskonservatiivne peaminister segunemist «mitteeurooplastega».

Kõnet «idiootseks ja ohtlikuks» nimetanud Rahvusvaheline Auschwitzi Komitee kutsus Euroopa Liitu jätkama ühenduse distantseerimist «Orbáni rassistlikest allhoovustest ning tegema selgeks kogu maailmale, et härra Orbánil ei ole Euroopas tulevikku».

Tema kõne meenutas holokaustis ellu jäänud inimestele «nende endi kõrvalejäetuse ja tagakiusamise pimedaid aegu», märkis ühenduse asepresident Christoph Heubner uudisteagentuurile AFP saadetud avalduses.

Heubner kutsus nimeliselt Austria kantslerit Karl Nehammerit antud asjas seisukoht võtta, kui ta võõrustab Orbáni neljapäeval tema ametlikul visiidil Viini.

«Me ei taha muutuda segunenud rassiga inimesteks,» ütles Orbán laupäeval.

Varasemaltki korduvalt oma sisserändajate vastaste hoiakute poolest silma paistnud Orbán on sarnaseid avaldusi teinud ka varem, ent ta pole kasutanud ungarikeelset sõna «rassi» tähistamiseks, ütlevad asjatundjad.

Valitsuse pressiesindaja Zoltán Kovács ütles, et Orbáni kõnet on vääriti tõlgendanud need, kes selgelt ei mõista vahet erinevate rahvusrühmade segunemisel, kes kõik pärinevad judeo-kristlikust kultuurisfäärist ja inimeste segunemisel erinevatest tsivilisatsioonidest.

Orbán näis oma kõnes vihjavat ka Natsi-Saksamaa gaasikambritele, kui kritiseeris Brüsseli kava vähendada Euroopa gaasitarbimist 15 protsendi võrra.

«Ma ei näe, kuidas seda saaks jõustada - ehkki, nagu ma aru saan, siis minevik näitab meile Saksamaa know-how'd sel teemal», ütles ta.

Ka Ungari juudikogukond mõistis kõne hukka.

«Sel planeedil on ainult üks rass - Homo Sapiens Sapiens,» kirjutas pearabi Robert Frolich Facebookis viitega nüüdisinimese ladinakeelsele nimetusele.

Orbáni nõunik Zsuzsa Hegedüs esitas lahkumisavalduse, nimetades kõnet puhtaks natsitekstiks, selgub uudisteväljaandest HVG.

Rumeenia välisministri Bogdan Aurescu sõnul on Orbáni «ideed» «vastuvõetamatud».

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles