Suur sula Alpides tekitas Šveitsi ja Itaalia vahel piirivaidluse

, AFP ajakirjanik
Copy
Matkajaid ja suusatajaid tervitav Rifugio Guide del Cervino asub 3480 meetri kõrgusel Testa Grigia mäetipu lähistel Šveitsi Zermatti ja Itaalia Breuil-Cervinia vahel. Seal asuva Theoduli liustiku sulamine on nihutanud kahe riigi piiri otse maja alla.
Matkajaid ja suusatajaid tervitav Rifugio Guide del Cervino asub 3480 meetri kõrgusel Testa Grigia mäetipu lähistel Šveitsi Zermatti ja Itaalia Breuil-Cervinia vahel. Seal asuva Theoduli liustiku sulamine on nihutanud kahe riigi piiri otse maja alla. Foto: FOTO: Fabrice Coffrini/AFP/Scanpix

Kõrgel Alpides on sulav liustik nihutanud Šveitsi ja Itaalia piiri sedavõrd, et päriselt pole isegi selge, kummas riigis asub vaidlusaluses kandis matkajatele peavarju pakkuv mägimaja.

Piiriks on seni olnud veelahe – paik, kust sulavesi jookseb mööda mäekülge alla. Theoduli liustiku taandumine tähendab aga, et veelahe on tasapisi nihkunud Testa Grigia mäetipu lähistel 3480 meetri kõrgusel asuva Rifugio Guide del Cervino peatuspaiga poole ning kulgeb nüüd juba päris hoone alt läbi.

Kitsast puituksest maja restorani sisse astuvat 59-aastast turisti Frederici tervitab siiski endiselt itaaliakeelne menüü ja hinnad on eurodes, mitte Šveitsi frankides. Baarileti ääres tükki pirukat tellides pärib külaline siiski: «Oleme me siis Šveitsis või Itaalias?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles