Amnesty: Taliban lämmatab naisi inimõiguste rikkumisega (4)

Copy
Talibani nõuete järgi oma näod katnud Afganistani saatejuhid Mashed Barz (vasakul) ja Lema Spasli 21. juuli 2022.
Talibani nõuete järgi oma näod katnud Afganistani saatejuhid Mashed Barz (vasakul) ja Lema Spasli 21. juuli 2022. Foto: STRINGER/EPA/Scanpix

Lämmatav surve Talibanilt hävitab Afganistani naiste ja tüdrukute elu sestsaadik, kui äärmuslik islamistlik liikumine ligi aasta eest riigis uuesti võimule pääses, kirjutas inimõigusorganisatsioon Amnesty International kolmapäeval avaldatud uuringus.

Pärast pealinna Kabuli hõivamist 2021. aasta augustis ja rahvusvaheliselt tunnustatud valitsuse kukutamist, on Taliban esitlenud end kui mõõdukat versiooni võrreldes oma esimese võimulolekuga 1990-ndatel. Esiti rääkisid Talibani ametnikud sellest, kuidas naistel lubatakse töötada ja tüdrukutele antakse haridus.

Ent tegelikkus on teistsugune. Lubatu asemel moodustati vaid meestest koosnev valitsus, kuhu kuuluvad nende karmikäelise võimu vanad olijad ning mis keelustas tüdrukutel koolis käimise seitsmenda klassi järel, kehtestas naistele kõikekatva riietuse, mille alt on vaid silmad nähtaval, ning piiras naistele ligipääsu tööturule.

Amnesty kohaselt on Taliban samuti kaotanud kaitse nendele, kes seisavad silmitsi koduvägivallaga, võtnud kinni naisi ja tüdrukuid väiksemate rikkumiste eest ning soodustanud hüppeliselt lapsabielude sõlmimist.

Raporti kohaselt ootab piirangute vastu meelt avaldavaid naisi Talibani käes piinamine ja väärkohtlemine.

«Kokkuvõtvalt moodustavad need põhimõtted repressiivsüsteemi, mis diskrimineerib naisi ja tüdrukuid pea kõigis nende elu aspektides,» märkis uuring. «Selline Afganistani naissoost elanikkonna lämmatav mahasurumine suureneb päev-päevalt.»

Uurimustöö korraldajad külastasid Afganistani märtsis, üheksa kuu pikkuse vaatluse käigus, mis viidi läbi mullu septembrist juunini ning mille käigus usutleti 90 naist ja 11 tüdrukut vanuses 14 kuni 74 eluaastat mitmel pool Afganistanis.

Teiste seas olid naised, kelle Taliban pidas kinni meeleavaldustel ning kes kirjeldasid piinamist, seal hulgas peksmist, elektrišokki ja surmaga ähvardamist.

Raporti kohaselt on lapsabielude, aga ka noorte ja sunnitud abielude arv Afganistanis Talibani võimu all kasvanud hüppeliselt.

Suurenemist on Amnesty kohaselt võimalik panna riigis vohava majandus- ja humanitaarkriisi arvele, samuti hariduse puudumisele ning väljavaadetele saada naistel ja tüdrukutel töökoht.

Raport registreeris mitmeid juhtumeid, kus naisi ja tüdrukuid sunniti abielluma Talibani liikmetega, seda kas islamistide sunnil või naiste perekondade survel.

«Sul on patriarhaalne valitsus, sõda, vaesus, põud, tüdrukud, kes ei käi koolis. Kui kõik need tegurid kokku panna... me teadsime, et lapsabielude hulk kasvab plahvatuslikult,» ütles ühenduse Too Young to Wed (i.k. - liig noor abiellumiseks) juht Stephanie Sinclair, keda uurimustöö ka tsiteeris.

Afganistani naissoost kinnipeetavad Kandahari vanglas 26. juuli 2022.
Afganistani naissoost kinnipeetavad Kandahari vanglas 26. juuli 2022. Foto: STRINGER/EPA/Scanpix

Taliban hõivas Kabuli, kui USA ja NATO liikmesriikide väeüksused taandusid Afganistanist, lõpetades pea 20 aastat kestnud sõja islamistide ülestõusu vastu. Maailm keeldub Talibani võimu tunnustamast, nõudes, et viimane austaks inimõigusi ning näitaks üles sallivust teiste vastu.

USA ja liitlasriigid on lõpetanud miljardite dollarite ulatuses abi andmise Afganistanile, mis hoidis sealset tsiviilvalitsust üleval, ning külmutanud ka miljardeid dollareid riiklikke varasid.

Sellised sammud viisid niigi räsitud majanduse vabalangusesse, mis omakorda suurendas hüppeliselt vaesust ning lõi maailma ühe rängima humanitaarkriisi. Miljoneid inimesi, kes püüavad oma peret toita, hoiab elus ÜRO mastaapne abiprogramm.

Amnesty peadirektor Agnès Callamard kutsus rahvusvahelist üldsust tegutsema Afganistani naiste ja tüdrukute kaitsmiseks, öeldes, et kui vastavaid samme ei astuta, siis tähendab see nende naiste ja tüdrukute hülgamist, mis omakorda õõnestab inimõiguste eest seismist kõikjal maailmas.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles