Angolas kaevandati suurim roosa teemant 300 aasta jooksul

Copy
Angolast leitud Lulo Rose'iks (Lulo Roos) nimetatud 170-karaadine roosa teemant.
Angolast leitud Lulo Rose'iks (Lulo Roos) nimetatud 170-karaadine roosa teemant. Foto: LUCAPA DIAMOND COMPANY LIMITED/AFP/Scanpix

Angolas kaevasid kaevurid välja haruldase puhast roosat värvi teemanti, mis usutavasti on suurim viimase 300 aasta jooksul leituist, teatas kaevanduse Austraalia omanikfirma.

Lulo Rose'iks (Lulo Roos) nimetatud 170-karaadine roosa teemant avastati Lulo kaevandusest riigi teemandirikkast kirdeosast ning see on üks suuremaid roosasid teemante, mis inimkonna ajaloos leitud, ütles Lucapa Diamond Company avalduses oma investoritele.

Klassifikatsiooniga Il a teemant on ajalooline leid ning üks haruldasimaid ja puhtamaid looduslike kivide vorme. Leidu tervitas ka Angola valitsus, mis on kaevanduse kaasomanik.

«See rekordiline ja imetlusväärne roosa teemant, mis kaevati välja Lulost, näitab jätkuvalt, et Angola on oluline tegija maailmaareenil,» ütles Angola mineraalressursside minister Diamantino Azevedo.

Teemant müüakse rahvusvahelisel pakkumisel ilmselgelt pimestava hinna eest.

Ehkki Lulo Rose tuleks selle tõelise väärtuse realiseerumiseks lõigata ja lihvida protsessiga, mis võib kivi kaalu vähendada 50 protsendi võrra, on sarnased roosad teemandid varemalt müüdud maha rekordiliste hindadega.

Nii näiteks müüdi 2017. aastal Hongkongi oksjonil maha 59,6-karaadine Pink Star (Roosa Täht) 71,2 miljoni dollariga, mis on maailma kõigi aegade kalleima hinnaga müüdud teemant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles