Baltimaade presidendid rõhutasid kirjas Bidenile NATO tugevdamist

BNS
Copy
Balti riikide lipud.
Balti riikide lipud. Foto: Peeter Langovits

Baltimaade riigijuhid saatsid Ameerika Ühendriikidega diplomaatiliste suhete loomise 100. aastapäeva puhul USA presidendile Joe Bidenile kirja, milles rõhutasid vajadust tugevdada NATO idatiiba.

Leedu presidendi Gitanas Nausėda, Läti presidendi Egils Levitsi ja Eesti presidendi Alar Karise kirjas kutsutakse lünki jätmata väsimamatult tugevdama NATO idatiiva julgeolekut.

Balti riigijuhid tunnustasid USA presidenti ka selles vallas üles näidatud juhtkoha eest, teatas presidendikantselei.

Samuti rõhutasid Nausėda, Levits ja Karis, et rahvusvaheline üldsus peab toetama Ukrainat võitluses agressori vastu igati kuni võidu saavutamiseni.

«Meie riikidele ei kingitud iseseisvust. Pidime selle lahinguväljal välja võitlema. Teame, et vabadus, iseseisvus ja sõltumatus on hindamatud. Seda teavad ka ukrainlased,» seisab Leedu, Läti ja Eesti presidendi kirjas.

Kirjas Bidenile märgivad riigijuhid, et USA juhtroll üleilmsetel põhimõtetel, normidel ja demokraatlikel väärtustel põhineva rahvusvahelise korra kaitsmisel on eriti oluline praegustes geopoliitilistes tingimustes, mil diktaatorid üritavad iseseisvatele riikidele oma tahet peale suruda.

USA tunnustas 1918. aastal riikluse taastamise välja kuulutanud Leedut de jure 28. juulil 1922. aastal.

Pärast seda, kui NSV Liit 1940. aastal Leedu okupeeris, teatas USA välisminister Benjamin Sumner Welles, et USA ei tunnusta kolme Balti riigi annekteerimist ning nende riikide diplomaatilised ja konsulaarasutused võivad oma tegevust jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles