Poola, Leedu ja Ukraina kutsuvad loobuma Vene naftast-gaasist

BNS
Copy
Vene gaasihiiu Gazprom hoone Peterburis.
Vene gaasihiiu Gazprom hoone Peterburis. Foto: Anatoly Maltsev / EPA / Scanpix

Poola, Leedu ja Ukraina välisminister kutsusid rahvusvahelist üldsust üles kehtestama Venemaa naftale ja gaasile täielikku embargot.

Nn Lublini kolmnurga riikide ministrite ühisavalduses kutsutakse riike ka laiendama isiklikke sanktsioone Venemaa eliidi liikmete ja riigiettevõtete vastu ning eraldama Venemaa panku lääne pangandussüsteemist, sest Moskva jätkab sissetungi Ukrainasse.

«Kutsume rahvusvahelist üldsust üles kehtestama Venemaa naftale ja gaasile täielikku embargot, laiendama isiklikke sanktsioone Venemaa eliidi liikmete ja riigiettevõtete vastu ning eraldama Venemaa panku lääne pangandussüsteemist,» teatas Leedu välisministeerium neljapäevases avalduses.

«Märgime, et väga oluline on pärssida Venemaa katseid sanktsioonidest mööda hiilida, samuti tuleb kehtestada piirangumeetmed Venemaad selles abistavate riikide suhtes. Rõhutame Venemaa külmutatud varade Ukraina ülesehitamiseks kasutamise tähtsust.»

Leedu välisminister Gabrielius Landsbergis, tema Ukraina kolleeg Dmõtro Kuleba ja Poola diplomaatia juht Zbigniew Rau rõhutasid oma avalduses riikide ühisotsust võtta Venemaa vastutusele Ukrainas toime pandud agressiooni, sõja-, inimsusevastaste ja genotsiidikuritegude eest. .

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles