Nausėda Kiievis: Leedu toetab Ukrainat kuni võiduni

BNS
Copy
Leedu president Gitanas Nausėda.
Leedu president Gitanas Nausėda. Foto: Mindaugas Kulbis / AP / Scanpix

Leedu toetab Ukrainat sõjas Venemaaga kuni võiduni ja püüab säilitada lääne ühtekuuluvust, et pärssida nii palju kui võimalik Kremli suutlikkust invasiooni jätkata, ütles Leedu president Gitanas Nausėda täna visiidil Kiievis ülemraadale ja ukraina rahvale.

«Oleme liiga palju koos kannatanud ja liiga palju ülekohut talunud, et olla üksteise kannatuste suhtes ükskõiksed. Seetõttu toetab Leedu täna Ukrainat kogu oma jõuga, annab ja jätkab sõjalise, humanitaar- ja finantsabi osutamist kuni võiduni,» ütles Leedu riigipea leedu- ja ukrainakeelses kõnes.

President ütles, et sõja algusest peale on kogu Leedut ühendanud suur soov aidata Ukrainat. Sõjast räsitud Ukrainale osutavad pidevalt kõikvõimalikku abi mitte ainult riigi- ja munitsipaalasutused, vaid ka tavalised Leedu elanikud, ärid, valitsusvälised organisatsioonid.

Nausėda rõhutas, et Leedu on hästi teadlik «ohust, mida kujutavad endast Venemaa impeeriumiambitsioonid Euroopa julgeolekule», ja tänas ukrainlasi selle eest, et nad kaitsevad mitte ainult oma riiki, vaid kogu Euroopat.

«Ajalooline kogemus õpetab meile, et Moskva türann tuleb õigel ajal peatada. Me ei saa endale lubada samade vanade vigade kordamist. Seetõttu jätkab Leedu oma liitlastega koostööd Lääne ühtekuuluvuse säilitamiseks, Ukrainale pikaajalise toetuse kindlustamiseks ning piirab Venemaa võimet jätkata seda sõda nii palju kui võimalik,» ütles ta.

Presidendi sõnul on rahvusvaheliste sanktsioonide kehtestamise ja Ukrainale sõjalise abi andmise otsused vajalikud, kuid neist siiski ei piisa.

Ta lubas, et Leedu ja selle mõttekaaslased taotlevad sanktsioonide edasist tugevdamist, nende tõhusat rakendamist ja Euroopa Venemaa energiaressurssidest sõltuvuse vähendamist.

Leedu juhi sõnul tuleb tõkestada rahavood, mis aitavad Moskval seda jõhkrat sõda rahastada.

«Leedu püüab ka selle nimel, et Venemaa riik ja Ukrainas sõjakuritegude, rahvusvahelise õiguse ja inimõiguste rikkumiste eest vastutavad isikud saaksid vastutusele võetud. Hoolimatud rünnakud relvastamata tsiviilisikute, laste, tsiviilobjektide – koolide, lasteaedade, haiglate vastu ei saa karistamata jääda. Usun, et õiglus võidab,» ütles Nausėda.

President tunnustas Ukraina valitsusasutuste suutlikkust sõja tingimustes tõhusalt tegutseda ning viia läbi reformid, mis viisid Euroopa Liidu kandidaatriigi staatuse saamiseni.

«Leedu kogemus näitab, et Euroopaga eduka lõimumise peamiseks tingimuseks on lai poliitiline konsensus. On väga tähtis, et see säte kirjutataks ka Ukraina põhiseadusesse. Aitame Ukrainal selle raske tee läbida,» lubas riigipea.

«Jätkame asjatundliku toe pakkumist ning püüame koos teiega võimalikult kiiresti alustada läbirääkimisi Euroopa Liidu liikmelisuse üle,» lisas ta.

President andis Ukraina kolleegile Volodõmõr Zelenskõile üle ka Vytautas Suure ordeni kuldketi. Zelenskõi pälvis koos ukraina rahvaga Leedu riigi kõrgeima aumärgi teenete eest vabaduse ja demokraatlike väärtuste kaitsmisel Euroopas.

Neljapäeval viibib koos presidendiga Kiievis ka kaitseminister Arvydas Anušauskas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles