Kokkuleppele vaatamata ei kiirusta laevad Ukraina vilja eksportima

Rauno Matvejev
, toimetaja
Copy
Türgi kaitseminister Hulusi Akar (paremal), ÜRO peasekretär Antonio Guterres (vasakul, keskel) ja Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu (vasakul) kirjutasid 22. juulil Istanbulis alla kokkuleppele Ukraina teravilja ekspordi jätkamiseks. Kohal oli ka Türgi president Recep Tayyip Erdoğan (paremal, keskel).

 
Türgi kaitseminister Hulusi Akar (paremal), ÜRO peasekretär Antonio Guterres (vasakul, keskel) ja Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu (vasakul) kirjutasid 22. juulil Istanbulis alla kokkuleppele Ukraina teravilja ekspordi jätkamiseks. Kohal oli ka Türgi president Recep Tayyip Erdoğan (paremal, keskel).  Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Kuigi Kiiev ja Moskva sõlmisid Türgi ja ÜRO vahendusel kokkuleppe Ukraina viljaveo taastamiseks mööda Musta merd, ei kiirusta laevandusettevõtted miljoneid tonne lõksu jäänud teravilja Ukrainast välja vedama, mis omakorda aga tähendab arengumaadele jätkuvat näljahäda ohtu.

Põhjus on lihtne: Must meri on endiselt täis plahvatusohtlikke miine ning raketirünnakuga sadamalinnale Odessale demonstreeris Venemaa, et Moskva jaoks pole kokkuleppest kinnipidamine kuigi püha. See paneb laevaomanikud keerulisse olukorda, paljud neist arvavad, et kokkuleppe vettpidavus ei ole tagatud ning viljavedu on endiselt ohtlik nii laevadele kui ka nende meeskondadele, kirjutab portaal Euronews.

Kolmapäeval Istanbulis avatud nelja osalise ühine koordineerimiskeskus Ukraina teravilja ekspordiks tähistab neljakuulise ehk 120-päevase perioodi algust, mil kokkuleppe järgi peaks olema laevadele tagatud turvaline tee ligikaudu 20 miljoni tonni teravilja väljaveoks, kuid endiselt võib palju viltu minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles