Berliin kustutab energiasäästuks monumentide valgustuse

Copy
Berliin säästab energiat, toomkiriku valgustus on praktiliselt välja lülitatud.
Berliin säästab energiat, toomkiriku valgustus on praktiliselt välja lülitatud. Foto: IMAGO/sabine gudath fon 01723207255 / Scanpix

Saksamaa pealinn Berliin alustas riikliku energiasäästu kava täitmiseks ajalooliste monumentide valgustuse väljalülitamist, põhjuseks Venemaa gaasitarnete vähenemine, mis võib katkeda sootuks.

Berliinis on umbes 200 hoonet ja rajatist, mis jäävad ööseks pimedusse, seal hulgas punastest tellistest linnavalitsuse hoone, riigiooper ja Charlottenburgi palee, ütlesid ametnikud sel nädalal.

«Arvestades sõda Ukraina vastu ja energiapoliitika ähvardusi Venemaalt, on oluline, et me oleksime võimalikult hoolsad oma energiaga,» ütles linna kõrgeim keskkonnaalane ametnik Bettina Jarasch eile.

Roheliste erakonda kuuluv Jarasch ütles, et selle alla käivad nii tarbijate kui tööstuse, aga ka ühiskondlike asutuste energiasääst, ent pimendatud monumendid on «õige asi, mida teha, et teha nähtav panus».

Eile öösel pimenes kuus monumenti ning järgmise nelja nädala jooksul kustutatakse 200 hoonel ja rajatisel üle 1400 prožektori, teatas Jaraschi büroo.

President Frank-Walter Steinmeier ütles sel nädalal, et soovib anda eeskuju ning laseb tuled ööseks maha keerata oma ametiresidentsis Bellevue palees Berliini ühes tuntumas linnaosas Tiergarteni pargis.

Mitu Saksamaa linna on teada andnud, et astuvad samme elektri ja gaasi säästmiseks.

Saksa ametnike sõnul on tõenäoline, et Kreml võib gaasivaru talveks kinni keerata kättemaksuna lääne karmide sanktsioonide eest Moskvale seoses Ukraina sõjaga.

Sõja eel ostis Saksamaa 55 protsenti vajaminevast gaasist Venemaalt.

Vaatamata osakaalu alandamisele 35 protsendile juuni alguses, on Euroopa suurim majandus jätkuvalt sõltuv Venemaast oma energiavajaduse rahuldamiseks.

Vene energiahiid Gazprom vähendas eile olulisel määral gaasijuhtme Nord Stream kaudu Euroopasse saadetavaid gaasitarneid, mis Saksa võimude kohaselt on umbes 20 protsendi juures oma tavapärase läbilaskega võrreldes.

Vene riigiettevõte teatas esmaspäeval, et vähendab tarnet 33 miljonile kuupmeetrile päevas, mis on pool sellest, mida edastati pärast läinud nädalal taastunud kümnepäevast hooldustööde pausi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles