Venezuela ja Colombia taastavad suhted suursaadikute tasemel

BNS
Copy
Gustavo Petro
Gustavo Petro Foto: Reuters/ScanPix

Venezuela ja Colombia taastavad diplomaatilised suhted suursaadikute tasemel, kui Colombia presidendiks valitud vasakpoolne Gustavo Petro annab 7. augustil ametivande, teatasid neljapäeval mõlema riigi kõrged esindajad.

Kahe naabri suhted katkesid 2019. aastal, kui Colombia president Iván Duque keeldus tunnustamast oma Venezuela ametivenna Nicolás Maduro tagasivalimist.

Duque asus hoopis toetama Venezuela opositsioonijuhti Juan Guaidód riigi ajutise presidendina.

Colombia oli üks umbes 60 riigist, kes seda tegi, mitte nõustudes Venezuela 2018. aasta presidendivalimistega, mida sealne opositsioon boikoteeris.

Venezuela välisminister Carlos Faría võõrustas neljapäeval oma Colombia kolleegi Álvaro Leyvat San Cristóbalis, mis on Colombia piiriga külgneva Tachira osariigi pealinn.

Maduro nimetas ministrite kolmetunnist kohtumist edukaks ning ütles, et diplomaadid arutasid peamiste teemadena piiri taasavamist ning rahu- ja julgeolekuplaane piirialadel.

Petro ütles valimiskampaania ajal, et taastab valimisvõidu ja ametisseastumise korral diplomaatilised suhted Venezuelaga.

Saatkonnad ja konsulaadid suleti mõlemas riigis ning lennud kahe riigi vahel peatati. Isegi maapiir oli suletud 2019. aastast kuni 2021. aasta oktoobrini.

Maduro süüdistas korduvalt Duqued, et see toetab tema kukutamise plaane. Duque aga süüdistas omakorda Venezuela kolleegi, et tema režiim on andnud peavarju Colombia mässulistele, kes korraldavad rünnakuid riigi julgeolekujõudude vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles