USA pakub 10 miljonit info eest kurikuulsa Wagneri omaniku Prigožini kohta (2)

Copy
Vene ärimees Jevgeni Prigožin koos Venemaa president Vladimir Putiniga.
Vene ärimees Jevgeni Prigožin koos Venemaa president Vladimir Putiniga. Foto: Alexei Druzhinin/Sputnik/Kremlin Pool/AP/Scanpix

USA välisministeerium on pannud välja 10 miljonit dollarit info eest Vene ärimehe Jevgeni Prigožini ja trollivabriku Internet Research Agency kohta, kahtlustades neid USA 2016. aasta valimistesse sekkumises.

Ministeeriumi avalduse kohaselt otsitakse infot ka Prigožini ja trollivabrikuga seotud Vene üksuste ja isikute kohta. Nimekirjas on ühtekokku 12 füüsilist ja mitu juriidilist isikut.

USA justiitsministeerium avaldas veebruaris 2018 dokumendi, kus süüdistati presidendivalimistesse sekkumises 13 Vene kodanikku. Dokumendis mainiti ka kolme juriidilist isikut: Internet Research Agency, Prigožini firma Concord Management and Consulting ja sellega seotud Concord Catering.

Toonane eriprokurör Robert Mueller süüdistas isikuid ja organisatsioone sotsiaalmeediakampaanias, mille eesmärk oli avaliku arvamuse mõjutamine valimiste eel.

Washingtoni ringkonnakohus kinnitas 2020. aasta märtsis USA justiitsministeeriumi otsust loobuda süüdistustest Concord Management and Consultingu suhtes. Otsuse taga oli kartus, et tundlik info allikate ja uurimismeetodide kohta võib kohtuprotsessil avalikuks saada.

Mullu veebruaris kuulutas USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) valimistesse sekkumisega seoses tagaotsitavaks 13 inimest, nende seas on ka Prigožin.

Prigožin esitas FBI-le kaebekirja, nõudes, et talle pandud 250 000-dollarise pearaha teade büroo lehelt maha võetaks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles