Lavrov väitis, et kuulaks Blinkeni vangide vahetuse ja viljaekspordi küsimuses ära (1)

Copy
Venemaa välisminister Sergei Lavrov Taškendis.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov Taškendis. Foto: Venemaa Välisministeerium/afp/scanpix

Vene välisminister Sergei Lavrov väljendas täna huvi kuulata ära tema USA ametivenna Antony Blinkeni seisukoht vangide vahetuse ja teraviljaekspordi kohta.

«Palusime USA-l selgitada küsimusi, mida nad tahavad arutada. Me ei ole veel vastust saanud, kuid ilmselt on nad sel teemal juba meedias sõna võtnud,» ütles Lavrov Taškendis ajakirjanikele.

«Kui räägime Venemaal ja USAs kinnipeetavate isikute vahetusest..., siis oleme välisministeeriumi nimel juba kommenteerinud, et seda teemat arutati rohkem kui aasta tagasi presidentide Vladimir Putini ja Joe Bideni Genfi kohtumisel 2021. aasta juunis. Nad leppisid seal kokku volitada nende küsimustega tegelema pädevad isikud ja välisministeerium ei kuulu nende hulka. Sellegipoolest ma kuulaks ära, mis tal öelda on,» lausus Lavrov.

«Mis puudutab Ukraina teravilja, siis oleks ilmselt ka huvitav kuulda, kuidas nad hakkavad täitma kohustusi, mis nad ÜRO peasekretäri algatuse raames endale võtsid,» ütles ta.

«Kui räägime Venemaa teraviljast, siis need on Ameerika sanktsioonid, mis takistasid allkirjastatud lepingute täielikku täitmist, piirangute tõttu Venemaa laevadele, millel on keelatud siseneda hulka sadamatesse [..], eksportlasti peale võtta, mis tahes Venemaa meretranspordi kindlustustariifide paisumise tõttu, sanktsioonipiirangutele viidates suurendati tariife neli korda,» seletas Lavrov.

Vene välisministri sõnul lõikavad rahaahelaid läbi ka USA ja Euroopa Liidu sanktsioonid, eriti Rosselhozbanki vastu, mille kaudu liiguvad kõik Venemaa peamised toiduekspordi arveldused. See oli esimeste pankade seas, mis pandi sanktsiooninimekirja.

Päev pärast teraviljaekspordi kokkulepet tegi Venemaa raketilöögi Odessa sadama vastu, kust pidi toimuma hakkama Ukraina teravilja eksport.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles