Hongkongi aktiviste ootab õõnestamise eest vangistus

Copy
Hiina ja Hongkongi lipud rippumas.
Hiina ja Hongkongi lipud rippumas. Foto: Paul Yeung/Reuters/Scanpix

Neli Hongkongi aktivisti tunnistas end reedel süüdi õõnestamises, mis võib tähendada neile aastatepikkust vanglakaristust Pekingi kehtestatud julgeolekuseaduse alusel.

Hiina on kujundamas Hongkongi enda autoritaarse näo järgi, kasutades demokraatiameelse protesti järel kehtestatud julgeolekuseadust teisitimõtlemise väljajuurimiseks.

Kõige viimati kritiseeris seadust rahvusvahelisel areenil läinud nädalal ÜRO inimõiguskomisjon, mis märkis, et see on liiga laiaulatuslik ja selle rakendamine meelevaldne.

Reedel tunnistas end õõnestamises süüdi neli 19-21-aastast aktivisti, keda süüdistati teiste õhutamises valitsuse kukutamisele.

Süüdistuste kohaselt panid nad tänavatel püsti stendid, et propageerida separatismi ja revolutsiooni Hiina valitsuse vastu.

Tõendiks esitas prokuratuur ühe süüaluse üleskutse avalikkusele mitte kasutada COVID-19 lähikontaktsete tuvastamise rakendust ja eirata pandeemiameetmeid.

Aktivistid Wong Yat-chin, Chan Chi-sum, Chu Wai-ying ja Wong Yuen-lam ootavad nüüd karistuse määramist, kohtusse naasevad nad 24. septembril.

Julgeolekuseaduse alusel on vahistatud üle 200 inimese.

Hiina ja Hongkongi võimud on kriitika seaduse suhtes tagasi lükanud ja öelnud, et see on alusetu.

Hongkongi tegevjuht John Lee ütles, et seadus tõi linna rahu ja stabiilsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles