Berliin kutsub Ankarat austama Kreeka saarte suveräänsust

Copy
Saksa välisminister Annalena Baerbock saabumas kohtumisele oma Kreeka kolleegi Nikos Dendiasega.
Saksa välisminister Annalena Baerbock saabumas kohtumisele oma Kreeka kolleegi Nikos Dendiasega. Foto: COSTAS BALTAS / REUTERS /Scanpix

Ateenas visiidil viibiv Saksa välisminister Annalena Baerbock taunis reedel Türgi territoriaalseid nõudmisi Egeuse meres asuvatele Kreeka saartele ja kutsus Ankarat austama Kreeka suveräänsust.

«Kreeka saared Lesbos, Chíos, Rhodos ja paljud teised on Kreeka territoorium ja kellelgi ei ole õigust seda kahtluse alla seada,» ütles Baerbock ühispressikonverentsil Kreeka välisministri Nikos Dendiasega.

Kreeka ja Türgi on olnud pikka aega tülis vaidlusaluste alade pärast nii õhus kui vees Egeuse mere piirkonnas. Pingeid on kruttinud ka suurte ja potentsiaalselt rikkalike maagaasivarude avastamine Vahemeres.

Viimastel kuudel on Ankara ähvardanud Kreekat mitme Egeuse mere saarega seoses, kui Ateena jätkab oma sõjaväelaste hoidmist seal.

Hiljem reedel Türgisse siirdunud Baerbock kutsus üles pidama dialoogi kahe naaberriigi vahel ja austama teineteise suveräänsust.

Kreeka kutsus Saksamaad peatama viivitamatult sõjalise tehnika tarned Türki, kus Ankara ehitab koos Saksa firmaga Thyssen Krupp Marine Systems kuut 214-klassi allveelaeva.

Need allveelaevad ähvardavad muuta jõudude tasakaalu Vahemere idaosas ja nihutada seda riigi kasuks, mis vaatamata NATO liikmesusele ähvardab Kreekat sõjaga, lisas Dendias.

«Revisjonistlik paradigma ei tohi edu saavutada. Kui see peaks siiski nii minema, võib olla Kreeka järgmine ohver,» lisas Dendias, süüdistades Türgit Kreeka suveräänsete õiguste rikkumises.

Türgi tahab samuti osta F-16 hävitajaid Ühendriikidest ning on süüdistanud USA-s elavate kreeklaste lobitegevust Washingtonis katses takistada seda protsessi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles