EL mõistis hukka Vene terroriakti ja võtab sõjaroimarid vastutusele (1)

Copy
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell.
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell. Foto: FRANCOIS WALSCHAERTS / AFP / SCANPIX

Euroopa Liit mõistab Donetski oblasti terroriaktis otsustavalt hukka Vene relvajõudude ja nende marionettide metsikused ning lubab sõjakuritegude süüdlased vastutama panna, seisab ühenduse välispoliitikajuhi Josep Borrelli reedeses avalduses.

«Need ebainimlikud, barbaarsed teod kujutavad endast Genfi konventsioonide ja nende lisaprotokollide tõsist rikkumist ning võrduvad sõjakuritegudega,» märkis Borrell.

Ta tõdes, et jätkuv ebaseaduslik ja õigustamatu agressioonisõda Ukraina ja selle rahva vastu toob päevast päeva kaasa uusi jubedaid metsikusi.

«Teatatakse, et Ukraina idaosas Olenivkas tappis Venemaa kümneid Ukraina sõjavange, teiste seas Mariupoli metallurgiakombinaadi Azovstal kaitsjaid, kes alistusid Venemaale, registreeriti mais ICRC-s (Rahvusvaheline Punase Risti Komitee) ning olid rahvusvaheliste humanitaarseaduste kohaselt Venemaa õigusliku kaitse all,» lausus Borell.

«Kremli-meelses sotsiaalmeedias levitatakse kohutavate videosalvestistena laialdaselt tõendeid, mis näitavad, kuidas Vene sõdurid panevad toime jäledaid julmusi Ukraina sõjavangi vastu,» seisis avalduses.

Sellega seoses kinnitas Borrell, et sõjaroimade ja muude tõsiste rikkumiste toimepanijad, samuti vastutavad valitsusametnikud ja sõjaväe esindajad võetakse vastutusele.

«Euroopa Liit toetab aktiivselt kõiki meetmeid, mis tagavad vastutuselevõtmise inimõiguste ja rahvusvahelise humanitaarõiguse rikkumiste eest, mis on toime pandud Venemaa agressiooni ajal Ukrainas,» rõhutas diplomaat.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles varem reedel, et ukrainlastest sõjavange hoidnud koloonia pommitamine separatistide kontrollitaval alal riigi idaosas oli Venemaa kaalutletud sõjakuritegu, mille tulemusel sai üle 50 inimese surma.

«Täna laekus minuni teave okupantide rünnakust Olenivka (kolooniale) Donetski oblastis. See on Venemaa kaalutletud sõjakuritegu, Ukraina sõjavangide kaalutletud massimõrv. Üle 50 surnu,» ütles ta oma igaõhtuses telepöördumises.

Moskva ja Kiiev süüdistasid reedel teineteist teravalt Vene okupatsiooniväe kontrollitaval alal paikneva vanglakompleksi ründamises, kus hoiti ukrainlastest sõjavange.

Vene kaitseministeeriumi väitel olevat Ukraina rünnanud kompleksi äsja USA-lt saadud HIMARSi kaugmaarakettidega. Moskva nimetas seda «karjuvaks provokatsiooniks» eesmärgiga peatada sõdureid alla andmast. Nende andmeil oli hukkunute seas Ukraina võitlejaid, kes olid relvad maha pannud Mariupolis asuvas Azovstali terasetehases.

Ukraina pool eitas Moskva väiteid ja ütles, et tegemist on Vene sõjaväelaste korraldatud jultunud rünnakuga.

«Ukraina relvajõud ei ole kunagi korraldanud ega korralda mürsurünnakuid tsiviiltaristule, eriti kohtadele, kus hoitakse kaasmaalastest sõjavange,» ütles sõjavägi avalduses.

Azovi pataljoni ülem Andri Biletskõi kuulutas välja jahi kõigile Olenivka koloonias azovlaste massimõrvaga seotud venelastele, kogutakse teavet selle sõjakuriteo ohvrite ja konkreetsete toimepanijate kohta.

Ukraina kaitseminister Oleksi Reznikovi sõnul on tegu Genfi konventsiooni rikkumisega.

«Venemaa-poolne Olenivka koloonia pommitamine on Ukraina Katõn. Ukraina sõjavangide piinamine ja tapmine on Genfi konventsiooni rikkumine. Venemaa on lepitamatu terroririik, mis tuleb lahinguväljal lüüa,» vahendas Ukraina portaal Unian reede õhtul Reznikovi Twitteris öeldud sõnu.

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba süüdistas varem reedel Vene vägesid jõhkras rünnakus Ukraina sõjavangide kolooniale.

«Venemaa on sooritanud järjekordse hirmuäratava sõjakuriteo, pommitades karistusasutust okupeeritud Olenivkas, kus hoitakse Ukraina sõjavange. Kutsume kõiki partnereid seda brutaalset rahvusvahelise humanitaarõiguse rikkumist hukka mõistma ja Venemaad terroristlikuks riigiks tunnistama,» kirjutas Kuleba Twitteris.

Ukraina armee märkis avalduses, et rünnakut poldud ilmselt kooskõlastatud Vene kaitseministeeriumi juhtkonnaga ning et seda kasutati Ukraina sõjavangide jaoks eraldatud raha kõrvalekantimise varjamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles