Hiina korraldas Taiwani lähedal sõjaväeõppuse

Copy
Hiina mereväelane õppustel.
Hiina mereväelane õppustel. Foto: Geng Haipeng/Xinhua via ZUMA Press/Scanpix

Hiina teatas täna sõjaväeõppusest Taiwani väina rannikul, olles varasemalt hoiatanud USA esindajatekoja spiikrit Nancy Pelosit jätma ära võimalikku visiiti isevalitsevale saarele, mida Peking peab enda omaks.

Hiina Rahvavabastusarmee korraldas täna hommikul õppuse Pingtani saartel Fujiani provintsi rannikul, edastas riiklik uudisteagentuur Xinhua. Mereohutusamet hoiatas laevu piirkonnas manöövrite ajal seilamise eest.

Tavaliselt kasutatakse sellistel manöövritel suurtükke, kuid napisõnalisest avaldusest ei selgunud, kas see hõlmas ka rakette, hävituslennukeid või muid relvi.

Pelosist saaks kõrgeim saareriiki väisanud USA seadusandja alates 1997. aastast, kuid ta ei ole kinnitanud, et reisi ette võtab.

Hiina president Xi Jinping hoiatas sel nädalal oma USA ametivenda Joe Bidenit Pekingi siseasjadesse sekkumise eest seoses Taiwaniga.

Taiwan ja Hiina eraldusid teineteisest 1949. aastal kodusõja järel, mis lõppes kommunistide võiduga mandril. Ametlikke suhteid neil ei ole, kuid neid seob miljarditesse dollaritesse küündiv kaubavahetus.

Peking peab isevalitsevat saart enda territooriumiks ja on ähvardanud selle vajadusel jõuga tagasi võtta. Viimastel aastatel on Hiina saare suhtes aina agressiivsemaks muutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles