USA kohtunik: Liibüa sõjapealik Haftar peab ohvrite omastele hüvitist maksma

Copy
Liibüa idaosa sõjapealik Khalifa Haftar.
Liibüa idaosa sõjapealik Khalifa Haftar. Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI/REUTERS/Scanpix

USA kohtunik andis eile Liibüa idaosa sõjapealik Khalifa Haftarile korralduse maksta hüvitist isikutele, kelle lähedasi ta käskis piinata ja kohtuväliselt hukata.

Virginia osariigi föderaalkohtunik ütles, et Haftar, kes elas selles USA osariigis enne naasmist Liibüasse, ei ole teinud kohtuga koostööd ja peab maksma peredele kompensatsiooni.

Haftar, kellel on USA ja Liibüa topeltkodakondsus ning kelle nime kirjapilt on Ameerika kohtudokumentides Hifter, saab otsuse vaidlustada. Samuti tuleb korraldada veel kuulamisi, et määrata kindlaks hüvitiste suurus.

USA kohtu eilne otsus on nii või teisiti oluline tagasilöök Haftarile.

2019. ja 2020. aastal esitatud hagides väidetakse, et Haftar andis Liibüa idaosas baseeruva Liibüa rahvusarmee juhina korralduse tsiviilisikute valimatuks pommitamiseks oma edutus kampaanias vallutada 2019. aastal riigi pealinn Tripoli. Pommitamiste tagajärjel said surma hagi esitanute pereliikmed.

78-aastane Haftar on Nõukogude Liidus väljaõppe saanud sõjaväelane, kes aitas korraldada 1969. aastal Liibüas riigipööret, mis tõi võimule hilisema diktaatori Muammar Gaddafi.

Pärast seda, kui ta Liibüa sõjas Tšaadiga vangi langes ja Gaddafi temast lahti ütles, sai ta USA-s poliitilise varjupaiga ning elas seal 20 aastat. Haftar sai USA kodakondsuse ning omandas mitu kinnisvara, mis Wall Street Journali andmetel on väärt miljoneid dollareid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles