Gruusia ekspresident Saakašvili kavatseb poliitikast lahkuda

BNS
Copy
Gruusia ekspresident Mihheil Saakašvili.
Gruusia ekspresident Mihheil Saakašvili. Foto: Irakli Gedenidze/AP/Scanpix

Gruusia endine president Mihheil Saakašvili ja Ukraina reforminõukogu juht Mihheil Saakašvili kavatseb poliitikast lahkuda, vahendas portaal Ehho Kavkaza laupäeval tema advokaadi Valeri Gelbahhiani sõnu.

Advokaat põhjendab ekspresidendi otsust huvi kadumisega poliitikategemise vastu. Gelbahhiani märkis, et Saakašvili poliitiline ressurss on end ammendanud ning nüüd on tema peamiseks ülesandeks säilitada pärast vahistamist ja vangistamist oma elu ja tervis.

«Saakašvilile ei ole poliitika enam huvitav. Tema poliitiline ressurss on ennast ammendanud, tema päevakord ja ülesanded on samuti muutunud. Tema peamine ülesanne on jälgida oma tervist, pääseda võimalikust ohust, surmast,» lisas advokaat.

Saakašvili peeti Gruusias kinni 1. oktoobril 2021 pärast seda, kui ta naasis esimest korda kaheksa aasta jooksul kohalike valimiste eel kodumaale.

Gruusias mõisteti endine president tagaselja kuueks aastaks vangi. Saakašvili nimetas talle esitatud süüdistusi poliitiliseks tagakiusamiseks ja ennast poliitvangiks.

Ekspresident alustas vahetult pärast vahistamist näljastreiki ning nõustus 19. novembril selle lõpetama. Saakašvili väitis, et teda piinati vahi all viibimise ajal.

Pärast pikka näljastreiki oli kinnipeetav raskes seisundis ning seetõttu viidi Rusthavi vanglast Gori sõjaväehaiglasse ravile.

Detsembri lõpus viidi Saakašvili tagasi Rusthavi vanglasse nr 12. Praegu viibib ta jälle ravil, sedapuhku kliinikus Vivamedi. Advokaatide, lähedaste ja poolehoidjate sõnul vajab ta hädasti meditsiinilist abi välismaal.

Tänavu veebruaris tunnistas Ukraina Saakašvili ametlikult kannatanuks Gruusias vanglas aset leidnud väärkohtlemise juhtumis.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi nimetas 2020. aasta mais Saakašvili reforminõukogu juhiks , olles eelnevalt edutult püüdnud teda asepeaministriks määrata.

Saakašvili tõusis Gruusia läänemeelseks riigipeaks pärast nn Rooside revolutsiooni 2003. aastal ning püsis sel ametikohal aastatel 2004-2013. Sel perioodil tegi Gruusia läbi ulatuslikud majandusreformid ja Lääne investeeringud kui ka sõja Venemaaga.

2015. aastal määras Zelenskõi eelkäija Petro Porošenko Saakašvili Odessa oblasti kuberneriks. See aeg jäi aga lühikeseks, oli vastuoluline ja tormine ning lõppes sellega, et Porošenko sundis ta maalt lahkuma ning süüdistas venemeelse võimupöörde kavandamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles