USA: Hiina kanderakett naasis kontrollimatult Maale

Copy
Hiina kanderaketi Pikk Marss 5B (Chang Zheng 5B) start 24. juulil.
Hiina kanderaketi Pikk Marss 5B (Chang Zheng 5B) start 24. juulil. Foto: Li Gang/Xinhua via ZUMA Press / Scanpix

Hiina kanderakett naasis eile kontrollimatult Maale, teatasid USA kaitseministeeriumi ametnikud, kes heitsid Pekingile ette, et see ei jaganud teavet potentsiaalselt ohtliku objekti laskumise kohta.

USA kosmoseväejuhatus kinnitas Twitteris, et Hiina Rahvavabariigi rakett Pikk Marss 5B (Chang Zheng 5B) sisenes uuesti India ookeani kohale 30. juulil.

Teates lisati, et Hiinalt püütakse saada lisateavet taassisenemise tehniliste aspektide kohta, nagu võimalik prahi hajumine ja maandumispaik.

Raketti Pikk Marss 5B kasutati 24. juulil mehitamata kosmoselaeva Wentian väljasaatmiseks, mis kandis teist kolmest moodulist, mida Hiina vajas oma uue kosmosejaama Tiangong ehk Taevane Palee valmimiseks.

NASA administraator Bill Nelson kritiseeris eile Twitteris Pekingit, öeldes, et raketi laskumise üksikasjade mittejagamine oli vastutustundetu ja riskantne.

«Kõik kosmosehõivamisega tegelevad riigid peaksid järgima väljakujunenud parimaid tavasid ja andma oma osa, et seda tüüpi teavet eelnevalt jagada,» kirjutas Nelson.

Ta lisas: «See on ülioluline kosmose vastutustundliku kasutamise ja inimeste ohutuse tagamiseks siin Maal.»

Kosmosejaam Tiangong on üks Pekingi ambitsioonika kosmoseprogrammi kroonijuveele. Uus moodul, mille Pikk Marss 5B ilmaruumi viis, põkkus esmaspäeval edukalt Tiangongi põhimooduliga ja kolm astronauti, kes olid juunist saadik pearuumis elanud, sisenesid edukalt uude laborisse.

Hiina on investeerinud miljardeid dollareid kosmoselendudele ja kosmoseuuringutele, püüdes luua programmi, mis peegeldaks tema kui kasvava globaalse jõu rolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles