Pelosi kinnitas Aasia-visiiti, kuid ei avanud kaarte Taiwani kohta

Copy
USA esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi.
USA esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi. Foto: RS/MPI/Capital Pictures / Scanpix

USA esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi juhib kongressi delegatsiooni Aasia Vaikse ookeani piirkonnas, teatas tema kantselei täna, tõstes peatuspaikadena esile Singapuri, Malaisia, Lõuna-Korea ja Jaapani.

Teatest ei selgu, kas kuueliikmeline delegatsioon kavatseb külastada ka Taiwani, mis on muutunud Hiina ja USA teravnenud suhete tulipunktiks.

«Reis keskendub vastastikusele julgeolekule, majanduspartnerlusele ning demokraatlikule valitsemisele India- ja Vaikse ookeani piirkonnas,» seisab Pelosi kantselei teates.

Kongressi demokraatidest koosnevasse delegatsiooni kuulub esindajatekoja väliskomisjoni esimees Gregory Meeks, samuti esindajatekoja alalise luurekomisjoni ja relvajõudude komisjoni liikmed.

Singapuri välisministeerium kinnitas, et Ühendriikide delegatsioon külastab neid 1. ja 2. augustil ning kavas on kohtumised president Halimah Yacobi ja peaminister Lee Hsien Loongiga.

USA ja Hiina suhted on viimastel nädalatel seoses Pelosi võimaliku visiidiga Taiwanile teravnenud.

USA president Joe Biden ja Hiina president Xi Jinping pidasid neljapäeval pingelise telefonikõneluse.

Riigipead leppisid samuti kokku nende esimese tippkohtumise kavandamise, kuid Taiwani küsimus varjutas kogu vestlust.

Xi hoiatas rohkem kui kahetunnises vestluses, et Ühendriigid «ei mängiks tulega», mis puudutab Taiwanis kasvavaid pingeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles