Nepali tiigripopulatsioon on jõupingutuste varal peaaegu kolmekordistunud

Copy
Tiigrid Nepalis Katmandu lähedal.
Tiigrid Nepalis Katmandu lähedal. Foto: PRAKASH MATHEMA / AFP / Scanpix

Nepali tiigripopulatsioon on peaaegu kolmekordistunud, kinnitasid ametnikud eile, tõstes esile riiklikud jõupingutused, et mitte lasta suurtel kaslastel välja surra.

Metsade hävitamine, inimeste sissetung elupaikadesse ja salaküttimine on laastanud tiigripopulatsioone kogu Aasias.

Nepal ja veel 12 riiki kirjutasid 2010. aastal alla kohustusele, et käesolevaks aastaks tuleb tiigrite arv kahekordistada.

Nepal on siiski ainus riik, mis on suutnud endale võetud kohustuse täita. 2022. aastal loendati 355 tiigrit, kui 2009. aastal oli neid vaid 121.

Looduskaitsjad uurisid tiigripopulatsiooni tuhandete liikumistundlike kaameratega, mis olid üles seatud suurele Nepali lõunatasandikule, kus majesteetlikud kiskjad ringi rändavad.

Looduseksperdid kammisid läbi tuhandeid pilte, et tuvastada üksikud loomad nende ainulaadsete triipude järgi.

Ehkki Nepal on kiskjate kaitsmise eest pälvinud rahvusvahelist tunnustust, on sellel siiski ka negatiivne mõju kogukondadele, kes elavad kiskjate elupaikade läheduses.

Möödunud aastal kaotas tiigrirünnakutes oma elu vähemalt 16 inimest, selgub valitsuse andmetest.

Kui 20. sajandi alguses oli maailmas üle 100 000 tiigri, siis 2010. aastal oli nende arvukus langenud kõigi aegade kõige madalamale tasemele ehk 3200 loomani.

Nepali tiigrikaitsekava toetavad mitmed kuulsused nagu näitleja Leonardo DiCaprio.

Maailma Looduse Fond ja Globaalne Tiigrifoorum teatasid 2016. aastal, et kava on toonud edu ja Nepali tiigripopulatsioon kasvas esmakordselt enam kui sajandi jooksul.

Maailma Looduse Fondi (WWF) Nepali esindaja Ghana Gurung ütles, et riigi saavutus on teetähis tiigrite kaitsmiseks kogu maailmas, kuid nüüd on ees uued väljakutseid, mida tuleb ületada.

Ta rääkis AFP-le, et uus väljakutse on lahendada konflikt tiigri ja inimese vahel ning «probleemide minimeerimiseks peame kasutama integreeritud lähenemisviisi».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles