Suri endine Filipiinide president Fidel Valdez Ramos

Copy
Endine Filipiinide president ja erukindral Fidel Valdez Ramos.
Endine Filipiinide president ja erukindral Fidel Valdez Ramos. Foto: TYRONE SIU/REUTERS/Scanpix

Endine Filipiinide president ja erukindral Fidel Valdez Ramos, kes mängis olulist rolli 1986. aasta demokraatiameelses ülestõusus, suri täna 94-aastaselt.

Ekspresident oli viimased aastad korduvalt haiglas südameprobleemide tõttu ning samuti kannatas ta dementsuse käes, ütles tema abi Norman Legaspi Associated Pressile.

Mõned Ramose sugulased olid koos temaga täna ühes Manila haiglas, kui ta suri, lisas tema abi.

«Ta jätab endast maha värvika pärandi ning kindla koha ajaloos, olles osalenud meie riigi suurtes muudatustes sõjaväelase ja kõrgeima juhina,» lausus pressisekretär Trixie Cruz-Angeles.

Ramos oli president 1992.-1998. aastani pärast Corazon Aquinot, kes ise tuli võimule 1986. aasta revolutsiooni käigus, millega kukutati diktaator Ferdinand Marcos. Ramos oli ka endise diktaatori sugulane.

Revolutsioon toimus pärast seda, kui toonane politseiülem Ramos ja kaitseminister lõpetasid Marcose toetamise. Marcos, tema perekond ja toetajad pagesid USA-sse.

Pärast Aquino võimuletulekut sai Ramosest sõjaväeülem ja hiljem kaitseminister ning 1992. aasta presidendivalimistel sai temast uus riigipea. Tema ametiajal üritati läbi viia mitmeid reforme, sealjuures likvideerida monopole, mis tõi kaasa suure majanduskasvu, kirjutab Associated Press.

Ramos oli lõpetanud USA West Pointi sõjaväeakadeemia 1950. aastal ning osales Korea sõjas filipiinlaste kontingendis ja Vietnami sõjas mittelahingulises rollis.

Ramosest jääb maha tema naine Amelita ja neli tütart. Ekspresidendi üks tütardest suri 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles