ÜLEVAADE Briti leiboristid on töölisklassi toetust kaotamas

Rachel Kaare Juudas
Copy
Briti parlamendis opositsioonis olevad leiboristide liidrid istungisaalis: keskel erakonna esimees Keir Starmer, tema paremal käel aseesimees Angela Rayner.
Briti parlamendis opositsioonis olevad leiboristide liidrid istungisaalis: keskel erakonna esimees Keir Starmer, tema paremal käel aseesimees Angela Rayner. Foto: Jessica Taylor/Ühendkuningriigi parlament/REUTERS/SCANPIX

Suurbritannias opositsioonis olev Tööpartei on konservatiivist peaministri Boris Johnsoni valitsuskriisist vähe kasu lõikamas, sest leiboristide parteisisene lõhestumine ja avalik arveteklaarimine on Briti töölisklassi valijale ebasümpaatne.

Leiboristide liider Keir Starmer käsitleb järgmisi üldvalimisi võitlusena majanduse eest ning viimasel parteikonverentsil lubas, et plaanitava valitsuse prioriteetideks on «kasv, kasv ja kasv», peegeldades Tony Blairi 1996. aasta lubadust, pidades esmatähtsaks «haridust, haridust ja haridust.»

Starmer ja varivalitsuse rahandusminister Rachel Reeves on tekitanud parteisisese lõhestumise ennekõike sellega, et on vihjanud, nagu oleks leiboristid loobunud Tööpartei ühest traditsioonilisest valimislubadusest võtta raudtee, vee- ja energiavarustus tagasi riigi omandusse.

Praegune elukalliduskriis ja sellest tõukuvad palgakõnelused eri valdkondades on Suurbritannias kaasa toonud laialdased avaliku sektori tööseisakud, leiboristide varivalitsuse kohaliku transpordi minister Sam Tarry vallandati raudteetöötajate väljaastumisel osalemise eest.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles