ÜLEVAADE ⟩ Venemaa uue meredoktriini kohaselt on peamisteks ohtudeks USA ja NATO (2)

Rauno Matvejev
, toimetaja
Copy
President Putin allkirjastamas Venemaa uut meredoktriini.
President Putin allkirjastamas Venemaa uut meredoktriini. Foto: Mihhail Klimentjev/Sputnik/Kreml/AFP/Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin allkirjastas eile riigi uue meredoktriini, mille kohaselt on Venemaa suurimateks ohtudeks NATO laienemine ning USA püüd domineerida maailmamerel, tuues eraldi välja Arktika ning Musta mere, kus Moskva viib parasjagu läbi sõjategevust Ukraina vastu.

Eilsel Vene mereväe päeval peetud kõnes Peterburis kiitis Putin Vene tsaari Peeter I, sõnades, et viimane tegi Venemaast suure merejõu ning suurendas Vene riigi ülemaailmset võimu, vahendab Reuters. Nimelt on Vene president ennast ennegi samastanud Peeter I-ga, juunikuus võrdles ta sõda Ukraina vastu Peeter I vallutustega Euroopas 18. sajandil.

Kuigi Putin ei maininud oma kõnes sõda Ukrainas, näeb uus sõjaline doktriin ette «Venemaa geopoliitilise positsiooni igakülgset tugevdamist» nii Mustal merel kui ka Aasovi merel.

55-leheküljelises dokumendis öeldakse, et «peamised väljakutsed ja ohud» Venemaa riiklikule julgeolekule ja arengule on Washingtoni «strateegiline eesmärk domineerida maailmamerel» ja NATO sõjalise taristu liikumine Venemaa piiride suunas – viide Soome ja Rootsi liitumisele NATOga, aga ka Ukraina püüdlustele saada alliansi liikmeks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles