Suri Mongoolia budistlik juht

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tema Eminents IX Khalkha Jetsun Dhampa.
Tema Eminents IX Khalkha Jetsun Dhampa. Foto: Tiibeti keskadministratsioon

Täna hommikul suri Mongoolia pealinnas Ulaanbaataris Mongoolia pikaajaliste traditsioonidega vaimse juhi bogdogeegeni ehk Bogd-Khaani 9. taassünd, kõrge Tiibeti laama Tema Eminents IX Khalkha Jetsun Dhampa, kelle olemasolu Nõukogude Liidu diktatuuri tõttu pikka aega salajas hoiti.

80-aastaselt lahkunud usujuht sündis 1932. aastal Tiibeti pealinnas Lhasas. Ta tunti Tiibeti tolleaegse regendi Reting rinpotše, kõrgete laamade ja riigioraaklite poolt ära kommunistliku ikke alla langenud Mongoolias 1924. aastal surnud 8. bogdogeegeni taassünnina. Nõukogude Liidu kestva ülemvõimu tõttu Mongoolias hoiti taassündi pikka aega salajas.

1959. aastal järgnes bogdogeegen dalai-laamale ja põgenes koos paljude teiste budistidega Hiina verise terrori ja okupatsiooni eest Tiibetist Indiasse. Alles Nõukogude Liidu lagunedes andis dalai-laama bogdogeegeni 9. taassünnile ametliku kinnituse ning 1992. aasta jaanuaris viidi Mongoolia usujuhi troonimistseremoonia läbi Dharamsalas, Indias.

1994. aastal suundus bogdogeegen dalai-laama palvel Tiibetisse, kus sattus koheselt Hiina võimude tagakiusamise alla.

1999. aastal külastas bogdogeegen viimaks Mongooliat ning trooniti Erdene Zuu kloostris tiitliga Kõigi Põhja olendite kaitsja ja budistlike koolkondade juht. 2010. aastal sai Mongoolia usujuht viimaks ka Mongoolia kodakondsuse ning kolis 2011. aasta novembris Indiast Ulaanbaatarisse, kus ta dalai-laama osavõtul lõpuks ametliku tseremooniaga trooniti kõigi Mongoolia budistide juhina.

Mongoolia ja Tiibet on olnud sajandeid ajalooliselt ning usuliselt seotud budistlikud riigid, mis eelmise sajandi esimesel poolel naaberriikide punavalitsuste poolt okupeeriti või hõivati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles