Endine USA kaitseväe juhataja: kui Putinit ei peatata, on Baltikum järgmine (22)

Postimees
Copy
Mike Mullen
Mike Mullen Foto: TIM SLOAN/AFP

USA ühendatud staabiülemate komitee endine ülem (2007–2011) admiral Mike Mullen ütles 31. juuli usutluses telekanalile CNN, et Vladimir Putin ise Ukraina sõjakäiku ei lõpeta, vaid ta tuleb peatada.

«Euroopa jaoks on tegemist eksistentsiaalse küsimusega, Soome ja Rootsi kiire NATOga ühinemise soov tõendab seda. Usun, et Putin endiselt tahab kogu Ukrainat ja ta jätkab oma võitlust vastavalt. Arvan, et Putinil on raskusi arusaamisega, mis lahinguväljal toimub ja kui halvasti ta vägi hakkama saab, aga venelased on praegu paremad, kui nad olid varem,» rääkis Mullen. 

Kui Putinit Ukrainas ei peatata, siis on admirall Mulleni hinnangul Balti riigid järgmised. «Peame olema valmis pikaks võitluseks ja tagama, et Venemaa ei teeks seda uuesti.»

Saatejuht küsis kindralilt ka Venemaa viljablokaadi kohta ning viitas endise NATO kõrgeima väejuhataja admiral Stavridise ettepanekule, et NATO ja Ameerika Ühendriigid avaksid Odessa meretee otsest jõudu kasutamata. Mulleni sõnul on imekspandav, et Ühendriigid pole sõjalaevu Mustal merel turvalise koridori loomiseks juba kasutanud. «See on tehtav ja mida kauem sellega viivitame, seda raskem on seda teha,» ütles admiral Mullen.

Tema hinnangul pole merelise operatsiooni puhul III maailmasõja vallandumine tõenäoline. «Nii Ameerika Ühendriigid kui meie liitlased peaksid tegema palju rohkem, et Mustal merel toimuvat kontrollida, et vili jõuaks riikideni, kelle toidujulgeoleku probleem on arvatavasti veel sügavam, kui me praegu seda mõistame,» sõnas admiral.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles