Meedia: Tšubais on harvaesineva haigusega ühes Euroopa haiglas

BNS
Copy
Anatoli Tšubais.
Anatoli Tšubais. Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/SCANPIX

Venemaalt pärast agressioonisõja algust lahkunud kunagiste liberaalsete majandusreformide üks läbiviijaid Anatoli Tšubais viibib harvaesineva haigusega ühes Euroopa haiglas, kirjutas täna muu hulgas portaal News Lenta.

Tšubaisi naise sõnul viidi mees närvisüsteemihaiguse Guillain-Barré sündroomi diagnoosiga haiglasse. Sarnaste sümptomitega oli näiteks mainekas vene filmirežissöör Andrei Zvjagintsev, kes mullu viidi kunstlikku koomasse.

Vene poliitaktivist ja ajakirjanik Ksenja Sobtšak kirjutas sotsiaalmeedias, et see diagnoos võib veel muutuda.

Ruumi, milles Tšubais end halvasti tundma hakkas, vaatasid üle keemiakaitseülikondades spetsialistid. Politsei küsitles kõiki tunnistajaid. Tšubaisi abikaasa ütles, et mehe seisund on ebastabiilne.

Guillain-Barré sündroom on haruldane seisund, mille puhul ründab inimese immuunsüsteem oma perifeerseid närve. Sündroom võib mõjutada igas vanuses inimesi, kuid kõige sagedamini esineb see täiskasvanutel ja meestel.

Sündroomi korral kogevad patsiendid lihaste nõrkust ja tuimust. Raskematel juhtudel võib see põhjustada halvatust.

Tšubais astus märtsis Vene presidendi säästva arengu erisaadiku kohalt tagasi Ukraina sõjalise operatsiooniga mittenõustumise tõttu ja lahkus Venemaalt. Pärast seda on teda nähtud Türgis, Itaalias ja Küprosel.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles Interfaxi teatel, et neil pole üksikasjalikke andmeid Tšubaisi haiglasse paigutamise kohta ning et talle soovitakse kiiret paranemist.

Juhul, kui see peaks vajalikuks osutuma, on Kreml valmis Peskovi sõnul Tšubaisi abistama.

«Muidugi, ta on Venemaa kodanik. Võimalusel püüame aidata kõiki Venemaa kodanikke,» sõnas ta.

Tšubais oli ökonomist, kes oli üks vabaturumajanduse reformide läbiviijaid 1990. aastatel pärast Nõukogude Liidu kokkukukkumist, sealhulgas juhtis ka erastamise lainet, mille tõttu sattus ta suurde ebasoosingusse.

Erinevalt paljudest teistest liberaalsetest poliitikutest jäi Tšubais tööle Putini režiimi juurde.

Ta juhtis mõnda aega ka riiklikku energiamonopoli, seejärel asus tööle nanotehnoloogiaga tegeleva riigiettevõtte Rusnano juhatuse esimehena ning 2020. aasta detsembris nimetati ta presidendi erisaadikuks rahvusvahelistes organisatsioonides säästva arengu küsimustes.

Tšubais on abielus teleteadustaja ja stsenaristi ning režissööri Avdotja Smirnovaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles