Kõrgete elektrihindade vastasel protestidel LAV-is lasti maha üks protestija

Copy
Protestijad ehitavad barrikaadi, et blokeerida tee pärast öiseid rahutusi, mille põhjustasid Tembisa vihased kogukonnaliikmed, kes nõudsid paremat teenuste osutamist.
Protestijad ehitavad barrikaadi, et blokeerida tee pärast öiseid rahutusi, mille põhjustasid Tembisa vihased kogukonnaliikmed, kes nõudsid paremat teenuste osutamist. Foto: GUILLEM SARTORIO/AFP/Scanpix

Politsei järelevalveameti teatel hukkus täna Lõuna-Aafrika linnas elektri kõrge hinna vastastel protestidel mees politsei tulistamise tagajärjel.

Põhiteenuste kõrge hinna tõttu vihased elanikud tõkestasid teed põlevate rehvidega ja süütasid Johannesburgist ida pool asuvas Thembisa linnas kommunaalhoone.

«Me oleme registreerinud tulistamise juhtumi [..] politsei poolt ja meie uurijad on sündmuskohal,» ütles sõltumatu politsei juurdlusdirektoraadi (IPID) pressiesindaja Lizzy Suping AFP-le.

Lõuna-Aafrikas, kus on üks maailma kõrgeimatest tööpuudustest ja kuritegevuse määradest, esineb regulaarselt proteste kehvade teenuste pärast.

Viimane protestiaktsioon leidis aset pärast seda, kui Lõuna Aafrika Vabariigi endine president Thabo Mbeki hoiatas, et riigis võib üha kasvava rahulolematuse tõttu puhkeda araabia kevade sarnane ülestõus.

Mbeki süüdistas eelmisel kuul oma järeltulijat Cyril Ramaphosat selles, et ta ei ole suutnud täita oma lubadusi võidelda laialt levinud vaesuse, ebavõrdsuse ja tööpuuduse vastu. Riigis on üle 34,5 protsendi inimestest töötud ning seejuures on noorte tööpuudus peaaegu 64 protsenti.

Aasta tagasi puhkes Lõuna-Aafrikas suurim vägivallalaine, mida riik on kogenud pärast apartheidi ajastu lõppu kolm aastakümmet tagasi. Suuremahulistes rahutustes ja rüüstamistes hukkus üle 350 inimese.

Kümme päeva kestnud rahutused järgnesid endise presidendi Jacob Zuma vangistamisele laialdase korruptsiooni eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles