Myanmari hunta pikendas poole aasta võrra eriolukorda

Copy
Myanmari huntajuht Min Aung Hlaing.
Myanmari huntajuht Min Aung Hlaing. Foto: Myanmari sõjaväe infoteenistus/AFP/Scanpix

Myanmari huntajuht Min Aung Hlaing on saanud heakskiidu erakorralise seisukorra pikendamiseks veel kuueks kuuks, teatas täna riiklik väljaanne Global New Light of Myanmar.

«Hlaing palus sõjaväevalitsusel lubada tal rahvast teenida veel kuus kuud,» seisis uudises.

Hunta riigikaitse- ja julgeolekunõukogu liikmed toetasid seda ettepanekut üksmeelselt.

Armee haaras võimu mullu 1. veebruaril demokraatlikult valitud valitsuselt, mida juhtis Aung San Suu Kyi. Hunta viitas 2020. aasta novembris peetud üldvalimiste väidetavatele rikkumistele. Suu Kyi Rahvuslik Demokraatialiiga (NLD) tuli mäekõrguse eduga võimule valimistel, millel sõjaväe toetatud partei põrus.

Sõltumatud valimisvaatlejad ei täheldanud märkimisväärseid rikkumisi ning armee riigipööret võeti kõikjal riigis vastu vägivallatute protestidega. Samas sõjavägi kasutas meeleavaldajate laialiajamiseks jõudu ning tappis arvukalt inimesi.

Demokraatiameelsed jõud asusid seepeale relvile ning vägivalla kasv on sestsaati paisanud Myanmari konflikti, mida ÜRO asjatundjad nimetavad kodusõjaks.

Sõjavägi teatas esiti, et uued valimised korraldatakse aasta aega pärast võimuhaaret, ent hiljem on lükanud nende korraldamise 2023. aastasse.

Paraku on kaheldav valimiste õiglane ja läbipaistev pidamine, kuna enamik Suu Kyi erakonna liidreid on pandud vangi ning NLD-d ennast ootab suure tõenäosusega hunta kontrollitavates kohtutes laialisaatmine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles