Biden ärgitas Venemaad ja Hiinat tuumarelvastuskontrolli kõnelustele

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: RS/MPI/Capital Pictures/Scanpix

USA president Joe Biden kutsus Venemaad ja Hiinat tuumarelvastuse kontrolli üle läbi rääkima, lisades, et eriti Moskval lasub pärast kallaletungi Ukrainale kohustus näidata üles vastutustunnet.

USA liider kordas avalduses oma administratsiooni valmisolekut kiiresti läbi rääkida relvastuskontrollisüsteemi üle mis asendaks mandritevahelisi tuumajõude piiravat Uus START lepet, kui see 2026. aastal aegub.

«Venemaa peaks näitama, et on valmis jätkama tööd tuumarelvastuse kontrolli kallal,» ütles Biden.

«Kuid läbirääkimisteks on vaja teotahtelist partnerit, kes tegutseks heas usus,» seisis avalduses. «Venemaa jõhker ja provotseerimata agressioon Ukrainas on lõhkunud rahu Euroopas ja kujutab endast rünnakut rahvusvahelise korra põhitõdede vastu,» lisas Biden.

Pöördudes Hiina poole, kes on tugevdanud oma märksa väiksemat tuumaarsenali, ütles Biden, et sel kommunistlikul riigil on ÜRO Julgeolekunõukogu alalise liikmena kohustus osaleda kõnelustel, mis vähendavad valearvestuste ohtu ja leevendavad destabiliseerivat sõjalist dünaamikat.

«Meie rahvastele ega maailmale pole mingit kasu vastuseisust sisulisele osalemisele relvastuskontrolli ja tuumarelva leviku tõkestamise vallas,» ütles Biden.

Biden lisas, et tuumasuurvõimudel, eelkõige Venemaal ja USA-l lasub vastutus anda eeskuju, tagades olulise tuumarelvade leviku tõkestamise lepingu ehk NPT elujõulisuse.

«NPT tervis on alati toetunud sisulistele vastastikustele relvastuspiirangutele USA ja Venemaa Föderatsiooni vahel. Isegi külma sõja haripunktis suutsid USA ja Nõukogude Liit teha koostööd, et säilitada meie ühine vastutus tagamaks strateegilist stabiilsust,» ütles USA president.

«Maailm võib olla kindel, et minu administratsioon jätkab NPT toetamist ja püüab tugevdada tuumarelva leviku tõkestamise arhitektuuri, mis kaitseb inimesi kõikjal,» rõhutas ta.

2010. aastal allkirjastatud nn Uus START-leping on kahe suurriigi viimane kehtiv tuumalepe, mis kohustab neid piirama oma strateegilist tuumaarsenali 1500 lõhkepeani.

Vene ekspresident ja julgeolekunõukogu aseesimees Dmitri Medvedev leidis juunis, et strateegilise relvastuskontrolli teemal suhtluse taastamine USA-ga on Venemaale praegu kahjulik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles