ÜRO juht: inimkond on ühe valearvestuse kaugusel tuumahävingust (1)

Copy
ÜRO peasekretär Antonio Guterres kõnelemas tuumarelva leviku tõkestamise lepingusse kuuluvate riikide kümnendal konverentsil ÜRO peakorteris New Yorgis.
ÜRO peasekretär Antonio Guterres kõnelemas tuumarelva leviku tõkestamise lepingusse kuuluvate riikide kümnendal konverentsil ÜRO peakorteris New Yorgis. Foto: Justin Lane/EPA/Scanpix

ÜRO juht António Guterres hoiatas täna, et inimkond on «ainult ühe valearvestuse kaugusel tuumahävingust» ning maailma seisab silmitsi ohuga, mida pole nähtud pärast külma sõja haripunkti.

 

«Meil on seni erakordselt vedanud. Kuid õnn ei ole strateegia. See pole ka kaitsekilp geopoliitiliste pingete eest, mis keevad üle tuumakonfliktiks,» ütles Guterres tuumarelva leviku tõkestamise lepingusse kuuluvate riikide konverentsi alguses.

«Täna on inimkond vaid ühe valestimõistmise, ühe valearvestuse kaugusel tuumahävingust,» ütles ta, kutsudes riike üles suunama inimkonda uuele rajale tuumarelvavaba maailma suunas.

Guterres avas nende kommentaaridega 10. ülevaatekonverentsi tuumarelva leviku tõkestamise 1970. aastal jõustunud lepingu NPT teemal.

ÜRO peakorteris New Yorgis peetud kohtumist on alates 2020. aastast COVID-19 pandeemia tõttu mitu korda edasi lükatud. Üritus kestab 26. augustini.

Guterres ütles, et konverents on võimalus kindlustada lepingut ja kohandada seda meid ümbritseva murettekitava maailma jaoks, viidates Venemaa sõjale Ukrainas ning pingetele Korea poolsaarel ja Lähis-Idas.

«Tuumarelvade kõrvaldamine on ainus garantii, et neid kunagi ei kasutata,» lausus peasekretär, lisades, et külastab 6. augustil Hiroshimat, Jaapani linna, millele sel päeval 1945. aastal heideti aatompomm.

«Praegu hoitakse üle maailma arsenalides ligi 13 000 tuumarelva. Seda kõike ajal, mil tuumarelva leviku riskid kasvavad ja eskaleerumist takistavad kaitsepiirded nõrgenevad,» lisas Guterres.

Jaanuaris olid ÜRO Julgeolekunõukogu viis alalist liiget – USA, Hiina, Venemaa, Suurbritannia ja Prantsusmaa – lubanud tuumarelvade edasist levikut takistada.

Viimasel ülevaatekonverentsil 2015. aastal ei suutnud osapooled sisulistes küsimustes kokkuleppele jõuda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles