INTERVJUU ⟩ «Venemaal ei ole Serbias ja Kosovos inimesi, et sõda korraldada»

Ivan Skrjabin
, portaali Rus.Postimees ajakirjanik
Copy
Venemaa president Vladimir Putin autasustas Serbia presidenti Aleksandar Vučicit Aleksandr Nevski ordeniga pärast nende kohtumist Serbias Belgradis 17. jaanuaril 2019.
Venemaa president Vladimir Putin autasustas Serbia presidenti Aleksandar Vučicit Aleksandr Nevski ordeniga pärast nende kohtumist Serbias Belgradis 17. jaanuaril 2019. Foto: Maxim Shipenkov / REUTERS

Balkanil on olukord taas teravnenud. Rus.Postimees uuris sõltumatu Carnegie uurimiskeskuse Balkani eksperdilt Maksim Samorukovilt, milline on praeguse eskalatsiooni taust ja kui palju see ähvardab vana uue sõjaga Euroopas, kus Ukrainas on juba niigi käimas laiaulatuslik sõda.

Pärast Kosovo võimude otsust muuta vabariiki sisenemise reegleid, mille kohaselt Serbia kodanikel tuleks Priština kontrolli all olevatele territooriumidele sissesõiduks sõidukid ümber registreerida, kõlasid Kosovi põhjaosas lasud ja transpordiühendus katkes. Serbia ja Kosovo võimud on suurendanud sõjalist kohalolekut piiril. Mõned eksperdid ennustavad uut sõda Euroopas, teised näevad Kremli kätt.

Maksim Samorukov, meedia kirjutab, et Serbia ja Kosovo on uue sõja lävel. Mis Balkanil 2022. aasta juuli-augusti vahetusel tegelikult toimus, mis sunnib endise Jugoslaavia osaliselt tunnustatud osa piiril valitsevast pingest niimoodi teavet andma?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles