Hiina lubas alustada Taiwani ümbruses lahingmoonaga õppusi

Copy
USA Vaikse ookeani laevastikku kuuluvad alused korraldasid jaanuaris Filipiini merel õppused, mis ärritasid regionaalset suurvõimu Hiinat.
USA Vaikse ookeani laevastikku kuuluvad alused korraldasid jaanuaris Filipiini merel õppused, mis ärritasid regionaalset suurvõimu Hiinat. Foto: USA merevägi / SWNS / Scanpix

USA esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi ajalooline ja pingeid tekitav toetusvisiit Taiwanile vallandas teisipäeval viivitamatult Hiina vastureaktsiooni, mille kohaselt on Pekingil kavas otsustavalt vastata sõjaliste õppustega Taiwani väinas, kus kasutatakse kaugmaa lahingmoona, kajastas rahvusvaheline uudistekanal CNN.

Hiina Rahvavabastusarmee (PLA) idarinde väejuhatus teatas, et alates teisipäeva hilisõhtust käivitatakse sõjalised õppused Taiwani ümbruses nii merel kui õhus.

Taiwan ehk Hiina Vabariik on iseseisev demokraatlik riik, mida Mandri-Hiina võimud peavad Pekingile kuuluvaks.

«See samm on pühalik heidutus Ühendriikide negatiivsete sammude hiljutise suure eskalatsiooni vastu Taiwani küsimuses ning tõsine hoiatus Taiwani iseseisvusmeelsetele jõududele, kes taotlevad iseseisvust,» ütles kolonel Shi Yi, idarinde väejuhatuse pressiesindaja avalduses.

Idarinde väejuhatus on üks viiest PLA ühendatud väejuhatusest, millel on jurisdiktsioon Hiina idaranniku provintside Fujiani ja Zhejiangi üle, mis paiknevad otse üle Taiwani väina Mandri-Hiina poolel.

«Hiina Rahvavabastusarmee on kõrgendatud valmisolekus ning käivitab rea sihitud sõjalisi operatsioone, et sellele vastu seista, kaitsta otsustavalt riigi suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust ning tõkestada otsustavalt väline sekkumine ja Taiwani iseseisvumise separatistlikud katsed,» ütles sõjaväe pressiesindaja Wu Qian visiiti hukka mõistes.

Haruldase käiguna avaldas Hiina riigimeedia Twitteris kaardi, millel on näha Taiwani ümber kuus piirkonda, kus PLA õppusi korraldab, seal hulgas lahingmoonaga õppusi, neljapäevast pühapäevani.

USA õhujõudude lennuk Pelosiga pardal maandus Taiwani pealinnas Taipeis kohaliku aja järgi teisipäeva õhtul.

Presidentuuri hierarhias kohe asepresidendi järel paiknev Pelosi kui esindajatekoja spiiker on kõrgeim USA ametivõimude esindaja, kes Taiwani on viimase 25 aasta jooksul külastanud. Peking on väljendanud selgesõnaliselt, et võtab tema kohalviibimist suure provokatsioonina, mis viib kogu regiooni viimse piirini.

Hiina ei täpsustanud, mida täpsemalt õppused endast kujutavad või millised üksused on sellega seotud.

PLA on olnud viimastel päevadel Pelosi võimaliku visiidi eel piirkonnas võrdlemisi aktiivne. Tavapäraselt korraldavad Hiina võimud sel aastaajal õppusi, et tähistada armeepäeva, mis on PLA asutamise verstapost.

Hiina suursaadik USA-s Qin Gang ütles uudistekanali CNN ankrule John Kingile, et Pekingil on suveräänne õigus tegutsemiseks seoses Pelosi visiidiga.

«Hiinal on kõigiti õigus kaitsta oma suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust. Meil on täielik õigus teha seda, mida me tegema peame. Antud olukorra lõi puhtalt USA pool, nii et loomulikult tuleb sel kanda vastutust,» ütles Qin.

Taiwani kaitseministeerium kirjutas varem teisipäeval Twitteris: «21 PLA lennukit ... sisenes 2. augustil 2022 #Taiwani edelaosa ADIZ-i,» viidates õhutõrje tuvastustsoonile.

Õhutõrje tuvastustsoon ADIZ (ingl. k. Air defense identification zone) ei ole sama mis Taiwani õhuruum, vaid hõlmab palju suuremat ala, mis kattub osaga Hiina enda õhutõrjetuvastustsoonist ja isegi osaga mandriosast.

Lennukitest enamik olid hävitajad.

Vastuseks väljastas Taiwani sõjavägi raadiohoiatusi ja viisid kõrgendatud valmidusse õhutõrje raketisüsteemid, et jälgida teravdatud tähelepanuga Hiina lennukite liikumisi, märkis ministeerium.

Hiina korraldab sageli sõjalennukite ülelendu Taiwani kehtestatud ADIZ-ist. Suurim Hiina sõjalennukite arv ühe päeva kohta registreeriti mullu 4. oktoobril, kui tsooni lendas 56 Pekingi sõjalennukit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles