Biden ja Harris toetavad L.A. linnapeavalimistel kongresmen Bassi

Copy
Los Angelese linnapeavalimiste soosik kongresmen Karen Bass (vasakul) ja suurlinna endine meer Antonio Villaraigosa 8. jaanuaril Los Angeleses iga-aastasel Kingdom Day paraadil.
Los Angelese linnapeavalimiste soosik kongresmen Karen Bass (vasakul) ja suurlinna endine meer Antonio Villaraigosa 8. jaanuaril Los Angeleses iga-aastasel Kingdom Day paraadil. Foto: Ringo Chiu / ZUMA Press Wire / Scanpix

USA president Joe Biden ja asepresident Kamala Harris tegid teisipäeval ühise toetusavalduse esindajatekoja demokraadist liikmele Karen Bassile Los Angelese linnapea valimistel, andes sellega hoogu tema valimiskampaaniale miljardärist arendaja Rick Caruso vastu ning kinnistades ta kohta Demokraatliku Partei juhtpoliitikute seas.

Biden ja Harris ütlesid avalduses, et soovivad teha kannatamatult koostööd Bassiga ning tema «uuenduslike strateegiatega» linna kodutute kriisi lahendamiseks ja kuritegevuse kasvu vastu võitluseks.

«Karen Bassil on meie sõprus ja ta on teeninud austuse kongressis läbi juhioskuste näitamise kuritegevuse ennetamise strateegiate, efektiivse ja õiglase politseitöö ning laste ja perede heaolu küsimustes,» ütlesid Biden ja Harris.

Nende toetus ei tulnud üllatusena. Bass oli Bideni viimases valikus asepresidendi kohale ning Harris, kes on sarnaselt Bassile samuti californialane, on tundnud kongressiliiget aastaid.

Partei progressiivsema tiiva soosikust Bassist võib saada esimene naine ja teine mustanahaline, kes suurlinna kõrgeima juhi valitava koha võidab.

Toetusavaldused toovad harva kaasa jõulisi muutusi valimisedule, ent Bassil on õnnestunud koguda juba arvestatav nimistu mõjukatest demokraatidest, kelle seas on endine välisminister ja endine esileedi Hillary Clinton, esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi ja Massachusettsi osariigi senaator Elizabeth Warren.

Selline müriaad riigi tipptasemel toetajaid koos mõjuka toega ametiühingute ladvikust ei jookse kahtlemata mööda külgi maha valimistel linnas, mis on suuresti demokraatlik. Los Angeleses moodustavad vabariiklased vaid umbes 13 protsenti kõigist registreeritud valijaist.

Ent ajad Los Angeleses on rasked. Üle 40 000 inimese elab prügist küllastunud kodutute laagrites ja roostes vagunelamutes. Hädakisa tekitavad jultunud röövid ja murdvargused, samas kui rahakotte pitsitab inflatsioon ja maksud – bensiinihind on tõusnud enam kui kuue dollarini galloni (3,78 liitri) kohta, rääkimata üüri- ja kinnisvarahindadest.

Caruso on kulutanud miljoneid oma hinnanguliselt 4,3 miljardi dollari suurusest varandusest, et rahastada pealtnäha katkematut tele- ja veebireklaamide kampaaniat, mis mängib valijate vihale. Küsimus on, kas rahvas võtab omaks tema plaani täiendada politseijõude 1500 korrakaitsjaga ja lubadused kodutud tänavailt minema pühkida, tundmata vastumeelt tema üüratu rikkuse pärast.

Caruso vastas Bideni ja Harrise toetusavaldusele säutsuga, et see ei aita varjata kongresmen Bassi senist suutmatust tegeleda Los Angelese kodutute probleemiga, avaliku julgeoleku ega korruptsiooniga.

«Neil toetustel pole mitte mingit pistmist sellega, millest see valimiskampaania tegelikult räägib,» ütles Caruso Twitteris. «L.A. vajab värsket juhtkonda. Sama vana süsteemi poliitikutest koosnev (juhtkond) ei suuda sel linnal takistada libisemast veelgi lootusetumasse olukorda.»

Caruso toetajate sekka kuuluvad näiteks üks tuntumaid räppmuusikuid Snoop Dogg ja näitlejanna Gwyneth Paltrow.

Bass juhtis juuni alguses peetud esimeses voorus Caruso ees piisavalt turvalise vahe, seitsme protsendipunktiga.

Bass ja Caruso kui kaks enim hääli saanud kandidaati lähevad vastamisi valimiste teises voorus novembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles