Venemaa agressioonisõda, mis on kestnud juba pea kuus kuud, on muutnud Ukrainas valitsevaid võimustruktuure. Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi on populaarsem kui kunagi varem ning taandumas on riigi oligarhide mõju, kes on pikalt Ukraina elu, majandust ning poliitikat kujundanud. Riigi de-oligarhiseerimine oli üks Zelenskõi valimislubadustest ning Euroopa Liidu kandidaatriigi staatuse saamise alustest.

Oligarhide võim on Ukrainas üles ehitatud kolmele sambale: majandus, poliitika ja meedia. 2021 septembris võttis Ukraina vastu deoligarhiseerimise seaduse, mis keskendus just neile kolmele aspektile. Sõda on Ukraina pea peale pööranud ning oligarhide võimu kõik kolm sammast kõikuma löönud.

Poliitikaanalüütikud ja eksperdid seostavad oligarhide mõjuvõimu kadu sellega, et oligarhid ja nende ettevõtted, nagu ka kõik teised Ukraina kodanikud, vajavad riigi kaitset.

Parlamendiliige ja mitme Ukraina oligarhi ja poliitiku, sealhulgas president Volodõmõr Zelenskõi endine valimiskampaania nõunik Mõkõta Poturajev ütles The Guardianile, et oligarhid on praegu ebatavalises olukorras, kus nad ei saa riiki mõjutada.

Kommentaarid
Copy