Madrid ajab sõrad vastu Hispaania valitsuse käsule piirata jahutust ja valgustust

Copy
Inimesed üleeile Madridi Xanadu kaubanduskeskuses, kus termomeeter näitab, et sooja on seal 27,5 kraadi.
Inimesed üleeile Madridi Xanadu kaubanduskeskuses, kus termomeeter näitab, et sooja on seal 27,5 kraadi. Foto: Jesus Hellan/Contacto/ZUMA Press/Scanpix

Hispaania vasakvalitsuse määruse järgi peavad juba tulevast nädalast kõik äri- ja avalikud hooned – näiteks kaubanduskeskused, kontorid, kinod, teatrid, raudtee- ja lennujaamad – tagama, et konditsioneeriga ei jahutata ruume alla 27 kraadi ega köeta radiaatoritega üle 19 kraadi.

Samuti tuleb hoida uksed suletuna, et mitte energiat raisata, ning pärast kella 22 õhtul tuleb poodide vaateakendel tuled välja lülitada. Energiasäästumeetmeid tuleb kohtades, kus neid järgitakse, vastava sildiga ka selgitada. Uued reeglid on kehtestatud praegu kuni 2023. aasta novembrini ning erakordsetes ilmastikuoludes võidakse teha neisse erandeid.

Sotsist ökoloogilise ülemineku ministri Teresa Ribera sõnul on tegemist solidaarsussammuga ülejäänud Euroopa suhtes ja see aitab Hispaanial vähendada gaasi tarbimist seitsme protsendi võrra, nagu EL eelmisel nädalal kokku leppis. «Maailm on pahupidi, meil on Euroopas sõda,» lausus Ribera ajalehele El País. «Tegu on eripingutusega erakordsel ajal.»

Tagasi üles