ÜLEVAADE Beiruti plahvatuse ohvreid valdab viha vastutust vältiva eliidi vastu

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
2020. aasta väetiseplahvatuses kahjustada saanud ja nüüd pärast mitu nädalat lõõmanud tulekahju pühapäeval osaliselt kokku varisenud Beiruti sadama tornhoidla varemetest kerkib suitsu. Plahvatuse ohvrid soovivad, et hoidla säilitataks mälestusmärgina enam kui 200-le katastroofis elu kaotanud inimesele.
2020. aasta väetiseplahvatuses kahjustada saanud ja nüüd pärast mitu nädalat lõõmanud tulekahju pühapäeval osaliselt kokku varisenud Beiruti sadama tornhoidla varemetest kerkib suitsu. Plahvatuse ohvrid soovivad, et hoidla säilitataks mälestusmärgina enam kui 200-le katastroofis elu kaotanud inimesele. Foto: Issam Abdallah/Reuters/Scanpix

Kaks aastat pärast seda, kui võimas väetiseplahvatus Liibanoni pealinna sadamas surmas nende kolmeaastase tütre Alexandra, on Paul ja Tracy Naggear kaotanud lootuse, et korrumpeerunud riigis võetakse katastroofi põhjustajad kunagi vastutusele.

Liibanoni mõjukad poliitikud on täna kahe aasta eest Beirutis enam kui 200 inimese elu nõudnud plahvatuse uurimist kuude kaupa takistanud.

«Meie kurbus pole sama, see aina kasvab, sest aja möödudes igatseme Alexandrat ja tajume tema puudumist,» ütles AFP-le tüdruku ema, 36-aastane Tracy Naggear. «Kuigi suudame õppida kurbusega elama, püsivad ikkagi äng ja viha, mis kasvavad õiglusetuse tõttu.»

Sarnaselt sadade teiste ohvrite lähedastega pole nad Liibanoni ladvikult saanud vastust küsimusele, miks hoiti ohtlikku ammooniumnitraati linna südames nende toonase kodu külje all asuvas sadamas ebasobivates tingimustes ning asjast teadlikud poliitikud ja ametnikud ei võtnud aastaid midagi ette. «Alguses olime lootusrikkad,» lausus Tracy Naggear, «kuid nüüd tunneme, et oleme üksi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles