India kahtlustab Hiinat jõe ära kuivatamises

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India kahtlustab Hiinat jõe ära kuivatamises
India kahtlustab Hiinat jõe ära kuivatamises Foto: Wikipedia.org

Tiibetist algav ja läbi India voolav jõgi on hakanud järsku ära kuivama.

India valitsus kahtlustab, et süüdlane võib olla Hiina, edastab AFP.

Tiibetis kannab see jõgi nime Yarlung Tsangpo. See jõgi voolab India mäestikulisse Arunachal Pradeshi osariiki, kus seda kutsutakse Siang.

Sealt edasi liigub jõgi Assami osariiki, kus ta mängib tähtsat rolli põllumajanduses ja põldude niisutamises.

Alamjooksul liitub Siang suure Brahmaputra jõega.

India asjatundjad on märganud, et Siangi jõe vee tase pidevalt kahaneb.

«On šokeeriv tõdeda, et Siangi jõgi kuivab kokku. Pasighati linna lähedal on veetase juba nii madal, et seal on näha liivast põhja,» sõnas Assami osariigi esindaja Tako Dabi.

Dabi sõnul kahtlustatakse, et Siangi jõe kuivamist põhjustab Hiina, muutes selle jõe sängi nii, et enamik vett neile jääks. Dabi arvates võib Hiina takistada jõe vee voolu ülemjooksul.

Pasighati linna juures oli Siangi jõgi varem mitme kilomeetri laiune. Nüüd on jõest järgi jäänud vaid nired, mis liiguvad paaris kitsas kraavis.

«Kohalikele elanikele teeb jõe kuivamine muret, kuna nende elu ja põllumajandus sõltuvad sellest,» jätkas Dabi.

Indias on ka varem spekuleeritud teemal, et Hiina muudab Tiibetist Indiasse voolavate jõgede voolu kunstlikult ning ehitab neile hüdroelektrijaamu.

India ja Hiina vahel lahvatas 1962. aastal Arunachal Pradeshi ala pärast konflikt. Hiina peab seda siiani Lõuna-Tiibeti, mitte India osaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles