ASEAN-i ministrid: Taiwani pinged võivad vallandada avatud konflikte

BNS
Copy
ASEAN-i kohtumine
ASEAN-i kohtumine Foto: AP/Scanpix

Kagu-Aasia riikide välisministrid kutsusid neljapäeval vaoshoitusele seoses Hiina sõjaliste õppustega Taiwani lähistel ning hoiatasid, et olukord võib halvemal juhul luua avatud konflikte.

Raevus Peking kavandab suurimaid sõjalisi õppuseid Taiwani lähistel vastuseks USA esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi sellenädalasele külaskäigule iseseisvale saarele, mida Mandri-Hiina võimud peavad oma territooriumiks.

Kagu-Aasia Riikide Assotsiatsiooni (ASEAN) tippkohtumine Kambodža pealinnas Phnom Penhis hoiatas «provokatiivsete tegevuste» eest.

Olukord võib viia valearvestuseni, tõsise vastasseisuni, avatud konfliktideni ja ennustamatute tagajärgedeni suurvõimude vahel, ütlesid ministrid neljapäeval avaldatud ühisavalduses.

Peking, mis loodab ühel päeval enda väitel neile kuuluvat maa-ala tagasi võtta, vajadusel ka jõuga, läks marru seoses Pelosi visiidiga. Tegu on kõrgeima USA tipp-poliitikuga, kes on saart viimase 25 aasta jooksul külastanud.

Lubades vastukaaluks «karistust», teatas Hiina sõjaliste õppuste korraldamisest kaugmaa lahingmoonaga, mis kava kohaselt pidid algama mitmel pool Taiwani ümber Eesti aja järgi hommikul kell 07.00.

Phnom Penhis tippkohtumisel viibiv Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell mõistis Hiina vastuse Pelosi visiidile üheselt hukka.

«Pole mingit põhjendust kasutada visiiti ettekäändeks agressiivsele sõjalisele tegevusele Taiwani väinas. See on normaalne ja rutiinne tegevus meie riikide seadusandjate jaoks reisida rahvusvaheliselt,» säutsus Borrell Twitteris.

Kambodža asevälisminister ja ASEANi kõneisik Kung Phoak kutsus mõlemaid pooli üles olukorda stabiliseerima.

«Me loodame deeskalatsioonile ja normaalsuse taastumisele Taiwani väinas,» ütles ta ajakirjanikele.

ASEAN on lõhestunud oma liikmesriikide poolehoius Hiinale, mida toetavad kindlalt Myanmar, Kambodža ja Laos, samas kui ülejäänud näevad Pekingi üha kasvavas agressiivses enesekindluses muret tekitavaid ilminguid.

Samas ei toeta ükski ASEANi liikmesriik ametlikult Taiwani ja ükski ei ole näidanud üles valmidust toetada Taipeid kommunistliku suurvõimu palge ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles