ÜRO eksperdid nõuavad Beiruti sadamaplahvatuse rahvusvahelist uurimist

Copy
Beiruti 2020. aasta sadamaplahvatuses hävinud piirkond. Foto on illustratiivne.
Beiruti 2020. aasta sadamaplahvatuses hävinud piirkond. Foto on illustratiivne. Foto: MOHAMED AZAKIR / REUTERS / Scanpix

Rühm ÜRO eksperte ärgitas ÜRO inimõiguste nõukogu alustama rahvusvahelist uurimist seoses Beiruti 2020. aasta ohvriterohke sadamaplahvatusega, öeldes, et hukkunud ja kannatanud väärivad õiglust.

Tohutu plahvatus Liibanoni pealinnas 4. augustil 2020 tappis üle 200 inimese ja hävitas tuhandeid kodusid.

Plahvatuse põhjuseks peetakse tulekahju, mis levis mitme tonni ammooniumnitraadini, mida oli sadamas aastaid lohakalt hoitud.

«See tragöödia oli üks suuremaid mittetuumaplahvatusi lähiajaloos, kuid maailm ei ole teinud midagi selle põhjuste väljaselgitamiseks,» ütlesid kuus eksperti.

«Plahvatuse teisel aastapäeval oleme masendatud, et Liibanoni inimesed ootavad endiselt õiglust, ja kutsume alustama viivitamata rahvusvahelist uurimist.»

Eksperdid märkisid, et siseriiklikku juurdlust on korduvalt tõkestatud.

Peauurijal Tarek Bitaril, kes võttis sihikule osa riigi võimuladvikust, takistati uurimise jätkamine rea kohtuhagidega, mille esitasid mullu poliitilised juhid.

Ohvrite pered on pöördunud rahvusvahelise kogukonna poole, et alustada sõltumatut uurimist ÜRO inimõiguste nõukogu juhatusel.

Loodetakse, et nõukogu juhitud uurimine võib anda vastuseid, mida Liibanoni võimud ei ole suutnud anda, ütlesid eksperdid.

Nad märkisid, et katastroof on toonud rambivalgusse Liibanoni kehva juhtimise ja laialdase korruptsiooni. Mõjutatud piirkonnad on endiselt varemeis ja rahvusvahelise kogukonna abiraha on vaevu hakanud abivajajateni jõudma, ütlesid nad.

Järgmine ÜRO inimõigusnõukogu istung algab 13. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles