Niinistö: Soome NATOga liitumise protsess edeneb oodatust kiiremini

Copy
Soome president Sauli Niinistö.
Soome president Sauli Niinistö. Foto: KIMMO BRANDT / EPA / SCANPIX

Soome NATO-liikmesuse ratifitseerimine edeneb oodatust kiiremini, ütles täna president Sauli Niinistö.

«Arvan, et protsess edeneb veelgi kiiremini, kui seni arvati. Näiteks USA puhul ootas mõni aeglustumist seoses sügiseste vahevalimistega. Kuid see juhtus märkimisväärselt kiiresti nii USA kui ka 22 riigi jaoks, kes on meie liikmelisuse juba ratifitseerinud,» ütles Niinistö rahvusringhäälingule Yle, kommenteerides USA senati otsust ratifitseerida Soome ja Rootsi NATO-liikmesus.

Tema sõnul kätkeb ratifitseerimine USA tahteavaldust, mille kohaselt võivad Soome ja Rootsi saada Ühendriikide toetust, kuigi kogu NATO julgeolekugarantiid veel ei kehti, sest alliansi lepingu viies artikkel nõuab selleks nende kahe riigi täisliikmesust.

«Kuigi mõni NATO riik ei ole veel ratifitseerinud Soome ja Rootsi kuulumist NATOsse, saame tunda end nüüd turvaliselt. Usun, et teised riigid ratifitseerivad kiiresti,» ütles president.

Türgi tõrksus Soome ja Rootsi liitumise suhtes teda muretsema ei pane.

«Ma ei ole väga mures, läbirääkimised Türgiga käivad. Kaua need kestavad, ma ei ennusta. Seni on protsess läinud hästi ja see jätkub,» ütles Niinistö.

Yle teates öeldi ka, et Soome NATO liikmeks saamine nõuab kõigi 30 NATO riigi heakskiitu ning USA otsust nähti riigis kui tugevat toetusavaldust Soomele.

«See võib suurendada survet ka Türgile, kes on püüdnud takistada Soome ja Rootsi NATOga liitumist,» märgib rahvusringhäälingu portaal.

Yle märkis, et Rootsi peaminister Magdalena Andersson kirjutas pärast USA senati hääletust oma suhtlusvõrgustikulehele tänusõnad Rootsi liikmesuse ratifitseerimise eest.

Soome ja Rootsi esitasid 18. mail avalduse alliansiga ühinemiseks. Taotluste arutamise blokeeris Türgi, kuid võttis hiljem oma vastuväited tagasi. 29. juunil otsustas NATO juhtkond kutsuda need riigid alliansiga liituma.

Alliansi peasekretär Jens Stoltenberg avaldas arvamust, et ratifitseerimisprotsess võib kesta kuni aasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles