Vene kohus mõistis USA korvpallitähe üheksaks aastaks vangi (1)

Copy
Brittney Griner Himki kohtus.
Brittney Griner Himki kohtus. Foto: EVGENIA NOVOŽENINA/REUTERS/SCANPIX

Vene kohus määras täna USA korvpallistaarile Brittney Grinerile üheksa aasta pikkuse vabadusekaotuse uimastikuritegude eest.

Griner peab veetma kokku üheksa aastat Vene karistuskoloonias, teatas kohtunik Anna Sotnikova, lisades, et 31-aastane sportlane peab maksma ka miljoni rubla suuruse rahatrahvi.

Kohus leidis, et kohtualune on süüdi «märkimisväärse koguse uimastite» smugeldamises ja hoidmises, ütles kohtunik Moskva lähedal Himkis.

Süüdistajad taotlesid ameeriklannale 9,5-aastast vangistust.

Grineri kaitsemeeskond teatas, et kaebab otsuse edasi.

«Kohus eiras täielikult kõiki kaitsjate tõendeid ning kõige olulisemalt, enese süüdi tunnistamist,» teatas kaitsemeeskond avalduses. «Otsus on täielikult ebamõistlik. Me esitame kindlasti apellatsiooni.»

USA president Joe Biden nimetas Vene kohtu otsust vastuvõetamatuks.

«See on vastuvõetamatu ja ma kutsun Venemaad ta koheselt vabastama, et ta saaks olla koos oma lähedaste, sõprade ja võistkonnakaaslastega,» ütles Biden avalduses.

USA president kordas, et teeb väsimatult tööd ja kasutab iga võimalust Grineri ja teise Venemaal vanglas oleva ameeriklase Paul Whelani tagasitoomiseks kodumaale.

Grineri advokaat palus varem kohtul tema klient õigeks mõista, kuid kui see osutub võimatuks, määrata talle karistus, mis võtab arvesse tema isiksust ja rolli, mida ta on mänginud Vene korvpalli edendamisel.

Griner tunnistas kohtus enda süüd, kuid märkis, et tegu oli tahtmatu eksimusega, sest kiiruga pakkides oli ta pannud enda pagasisse kanepiõli sisaldavad e-sigareti tarvikud, mis olid talle USAs arsti poolt välja kirjutatud.

«Mul oli pakkimisega kiire. Ja tarvikud sattusid eksikombel mu kotti,» ütles Griner.

31-aastane korvpallur tuli Venemaale veebruaris, et seal USA hooajavälisel perioodil mängida, kuid peeti Moskva lennujaamas kinni, sest tema pagasist leiti veipe ja kanepiõli.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles