Zelenskõi süüdistas Amnestyt Venemaa terrori õigustamises (15)

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Ukraina presidendikantselei/Zuma Press Wire/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi taunis täna Amnesty Internationali Venemaa «terroritegude» õigustamise eest pärast seda, kui inimõigusrühmitus oli väitnud, et Ukraina väed ohustavad tsiviilelanikke, rajades baase elamupiirkondadesse.

Zelenskõi ütles oma igapäevases videopöördumises, et Amnesty üritas «amnesteerida terroristlikku riiki ja lükata vastutuse agressorilt ohvrile».

«Ei ole ühtegi tingimust, isegi hüpoteetiliselt, millega saaks õigustada ükskõik millist Venemaa lööki Ukraina pihta. Agressioon meie riigi vastu on provotseerimata, röövellik ja terroristlik,» lisas ta.

President märkis, et igaüks, kes amnesteerib Venemaad ja loob kunstlikult informatsioonilise konteksti, mille kohaselt mõned terrorirünnakud on justkui õigustatud või arusaadavad, ei mõista, et see aitab terroriste.

«Ja kui keegi koostab aruande, milles ohver ja agressor on väidetavalt mingil moel sarnased, kui analüüsitakse mingeid andmeid ohvri kohta, eirates samas, mida agressor selle aja jooksul tegi, siis ei saa sellega leppida,» rõhutas ta.

Riigipea märkis, et ainuüksi pühakodasid on Venemaa löökides kannatada saanud või hävinud ligi 200.

«Ligi 900 raviasutust, üle 2200 õppeasutuse, kümned ülikoolid, sajad koolid ja lasteaiad. Okupandid on korduvalt tulistanud suurtükkidest ja miinipildujatest inimesi veejärjekordades, evakuatsioonibussides. Korduvalt peksnud ühistranspordipeatustes,» rääkis Zelenskõi.

«Vene sõjavägi ei kohkunud tagasi isegi löökide eest holokaustiohvrite mälestusmärkidele, kalmistutele, Olenivka sõjavangilaagrile. Ja miskipärast selle kohta aruandeid pole,» lausus ta, nimetades seda «ebamoraalseks selektiivsuseks».

Amnesty väitis neljapäeval avaldatud aruandes, et Ukraina väed rikuvad rahvusvahelist õigust ja seavad ohtu tsiviilelanikke, rajades baase elamupiirkondadesse, sealhulgas koolidesse ja haiglatesse.

Kaitsejõudude taktika ei õigusta aga mingilgi moel Venemaa valimatuid rünnakuid, rõhutas inimõigusorganisatsioon värskes raportis ja osutas, et osa Vene sõjakuritegusid, sealhulgas Harkivis, ei ole antud taktikaga seotud.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles