Orbán USA konservatiividele: globalistid võivad põrgusse käia (6)

Copy
Ungari parempoolne peaminister Viktor Orbán USA konservatiividele esinemas.
Ungari parempoolne peaminister Viktor Orbán USA konservatiividele esinemas. Foto: LM Otero/AP/Scanpix

Ungari parempoolne peaminister Viktor Orbán ütles neljapäeval, et «globalistid võivad kõik põrgusse käia» ning kutsus ameerika konservatiive ühendama käed üleilmses võitluses «progressiivsete» vastu.

Orbán oli aukülaline suurel konservatiivide kogunemisel (Conservative Political Action Conference – CPAC) Texases, kus tema raevukat kõnet tervitati innuka aplausiga.

«Oleme näinud, millist tulevikku on globalistide valitseval klassil pakkuda, kuid meie peame silmas teistsugust tulevikku. Globalistid võivad kõik põrgusse kerida,» ütles ta rõkkavale rahvahulgale.

«Peame tagasi võtma Washingtoni ja Brüsseli institutsioonid. Peame leidma üksteises sõpru ja liitlasi ..., sest seisame silmitsi sama väljakutsega.»

Iga-aastasel konservatiivsete aktivistide kogunemisel peaks üles astuma ka USA endine president Donald Trump, kes on Orbánist imetlevalt rääkinud.

Orbáni autoritaarne populism võib toimida küll CPAC-i publiku seas, kuid vähem NATO-s ja Euroopas, kus tema poolehoid Vene presidendile Vladimir Putinile seab ta vastuollu teiste liidritega.

Hiljuti kutsus ta esile pahameeletormi kõnega, mida Euroopa poliitikud nimetasid «avalikult rassistlikuks», kui ta hoiatas Rumeenia Transilvaania piirkonnas elavat ungari kogukonda segunemise eest «mitteeurooplastega».

«Me ei taha muutuda segarassist rahvaks,» ütles Orbán.

Orbán, kes on tuntud oma rändevastase poliitika poolest, on teinud sarnaseid märkusi ka varem, kuid ei olnud ekspertide sõnul kasutanud avalikes sõnavõttudes ungari keeles sõna «rass».

Dallases inglise keeles rääkides vältis ta samuti seda sõna, kuid pöördus tagasi tuttava teema juurde, viidates Euroopa religioossele pärandile.

«Kui eraldada lääne tsivilisatsioon selle juudikristlikust pärandist, juhtuvad ajaloo halvimad asjad,» ütles ta publikule.

«Natsismi ja kommunismi õudused leidsid aset, sest mõned lääneriigid Euroopa mandriosas hülgasid oma kristlikud väärtused.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles