USA, Vene ja Hiina välisminister osalevad kõnelustel Kagu-Aasia riikidega

Copy
ASEANi välisministrite kohtumine Kambodžas.
ASEANi välisministrite kohtumine Kambodžas. Foto: SOE ZEYA TUN / REUTERS / Scanpix

USA välisminister Antony Blinken ning tema Vene ja Hiina kolleeg liitusid täna Kagu-Aasia riikide välisministritega, et arutada pingelisi sündmusi maailmas.

Ida-Aasia tippkohtumine Kagu-Aasia Riikide Assotsiatsiooni (ASEAN) kohtumiste raames Kambodža pealinnas Phnom Penhis oli esimene kord, kui kolme suurriigi välisministrid on kavandatud osalema samal foorumil.

Suurriikide vahelistesse pingetesse lisas kütet juurde neljapäevane teade Venemaalt, kus kohus mõistis üheksaks aastaks vangi Põhja-Ameerika naiste korvpalliliiga WNBA tähtmängija ja olümpiavõitja Brittney Grineri väidetava uimastite omamise ja smugeldamise eest.

Tegemist on poliitiliselt laetud kohtuasjaga, mis on ilmselgelt Moskval hambus seoses lääneriikide sanktsioonidega nende sõjategevuse peale Ukrainas.

Hiina näitas sel nädalal üles raevuhoogu, kui alustas seninägematuid sõjalisi õppusi Taiwani väinas vastuseks USA esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi visiidile iseseisvasse Taiwani, mida Peking peab oma territooriumiks.

Hiina välisminister Wang Yi patsutas Vene kolleegile Sergei Lavrovile õlale, kui sisenes ruumi ja lehvitas juba istuvale Lavrovile tervituseks, millele venelane ka vastas.

Viimasena ruumi sisenenud Blinken ei vaadanud ei Lavrovi ega Wangi suunas.

Phnom Penhi kõneluste eel andis USA välisministeerium mõista, et Blinkenil ei ole plaanis kohtuda üks-ühele kummagi mehega.

Hiina tühistas eile oma välisministri kohtumise Jaapani kolleegiga, et avaldada protesti maailma juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 ühisavalduse peale, mille kohaselt ei ole Pekingi sõjalistel õppustel õigustust.

Kui Jaapani välisminister Hayashi Yoshimasa alustas täna Ida-Aasia tippkohtumisel kõnet, lahkusid nii Lavrov kui Wang ruumist, ütles kinniste uste taga peetud kohtumisel viibinud ja tundmatuks jääda soovinud diplomaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles