Hiina sarjas Leedu toetusavaldust Pelosi Taiwani-visiidile (1)

Copy
Taiwani esindus Leedus 18. november 2021.
Taiwani esindus Leedus 18. november 2021. Foto: PETRAS MALUKAS/AFP/Scanpix

Peking mõistis reedel hukka Leedu toetussõnad USA esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi Taiwani-visiidile, nimetades seda "ekslikuks" ja ühe Hiina põhimõtte rikkumiseks.

Leedu välisminister Gabrielius Landsbergis oli ainus mõne EL-i riigi kõrgem võimukandja, kes Pelosi visiidile avalikult toetust avaldas, öeldes, et ta «avas ukse Taiwanile palju laiemalt».

«Need ekslikud remargid osa Leedu poliitikute poolt õõnestavad veel enam Hiina ja Leedu kahepoolseid suhteid,» teatas Hiina diplomaatiline esindus Vilniuses, süüdistades riiki ühe Hiina põhimõtte ja normide rikkumises.

Hiina ja Leedu suhted on viimase aasta jooksul keerulised olnud, kuivõrd Vilnius lubas avada Taiwanil de facto saatkonda oma enda nime all, lahknedes diplomaatilisest tavast.

Peking viis vastuseks diplomaatilised suhted Leeduga madalamale tasemele ja peatas Leedu kaupade impordi.

Läinud kuul pälvis Vilnius taas Pekingi meelepaha, kui võõrustas Taiwani delegatsiooni eesotsas parlamendi spiikri You Si-kuniga.

Hiina peab Taiwani enda territooriumiks ja pole välistanud selle liitmist jõuga.

Pelosi visiidile reageeris Peking sõjakate ähvarduste ja manöövritega saare lähedal. Samuti teatati, et Ühendriikidega lõpetatakse mitmes valdkonnas koostöö ja Pelosile ja tema perele kehtestatakse sanktsioonid.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles