USA turvafirma Blackwater peab Iraagist lahkuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA eraturvafirma Blackwater töötajad Bagdadis nelja aasta eest tehtud fotol.
USA eraturvafirma Blackwater töötajad Bagdadis nelja aasta eest tehtud fotol. Foto: AFP / Scanpix

Iraagi võimud ei uuenda vastuolulise kuulsusega USA turvafirma Blackwater Worldwide tegevuslitsentsi, kinnitas täna sealse siseministeeriumi ametnik.


«Leping on lõppenud ja siseministri käsul ei uuendata seda,» ütles ministeeriumi pressiesindaja kindralmajor Abdel Karim Khalaf agentuurile AFP. «Leping on juba aegunud,» lisas ta. «See on tulistamisintsidendi pärast 2007. aastal.»

USA saatkonnast kinnitati samuti teate saamist, kuid esialgu ei osatud seal öelda, millal turvafirma lahkuma peab.

Blackwateri esindaja aga ütles, et ei tea midagi sellest, nagu oleks firma leping lõpetatud, mistõttu jätkatakse USA valitsusametnike turvamist Iraagis nii kaua, kuni klient seda soovib, täites seejuures kohalikke seadusi.

Iraagi valitsuse ametlikku keeldu pole ettevõtte kinnitusel nendeni veel jõudnud.

USA välisministeeriumi palgal oleva turvafirma Blackwater viis endist töötajat on Washingtonis kohtu all süüdistatuna 14 Iraagi tsiviilelaniku tapmises ja 18 vigastamises kahe aasta eest, kui nad avasid tule ja kasutasid ka granaate ühel Bagdadis rahvarohkel ristmikul.

Kohtualuste sõnul vastasid nad enda pihta avatud tulele, mida ohvrite omaksed eitavad. Kriitikute sõnul valitseb aga ettevõttes «kauboimentaliteet» ning firma töötajatel on Iraagis julgeolekuülesandeid täites suhtumine «enne tulista ja alles siis küsi».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles