Amnesty International ei tagane Kiievit vihastanud Ukraina raportist (75)

Copy
Amnesty Internationali peasekretär Agnès Callamard 1. veebruar 2022.
Amnesty Internationali peasekretär Agnès Callamard 1. veebruar 2022. Foto: RONEN ZVULUN/Reuters/Scanpix

Amnesty International ei tagane oma raportis esitatud väidetest, mille järgi Ukraina ohustab tsiviilisikuid, olles rajanud Venemaa sissetungi tõrjumiseks baase elamurajoonidesse, teatas reedel inimõigusorganisatsioon.

Amnesty jääb täielikult oma raportis võetud seisukohtade juurde, ütles organisatsiooni peasekretär Agnès Callamard AFP-le. «Järeldused... tuginesid asitõenditele, mis koguti ulatusliku uurimise käigus, pidades kinni sama rangetest standarditest ja hoolsusprotsessist, nagu Amnesty Internationali töös alati,» ütles ta.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi mõistis Amnesty raporti hukka, rõhutades, et Venemaa on sissetungija ning Ukraina ja Vene vägede tegevus ei ole samaväärne.

Amnesty raporti järgi on Ukraina väed rajanud baase elamurajoonidesse, sealjuures koolidesse ja haiglatesse.

Elamurajoonid, kuhu Ukraina sõdurid baasid sisse seasdsid, olid kilomeetrite kaugusel rindest ning leidus «tõsiseltvõetavaid alternatiive», mis ei oleks tsiviilelanikke ohtu seadnud, seisis raportis.

Zelenskõi süüdistas Amnestyt vastutuse veeretamise katses agressorilt ohvrile.

Callamard rõhutas, et Ukraina valitsuse reaktsioon ohustab «õiguspärast ja olulist arutelu antud teemade üle».

Ukraina valitsus ei vastanud Amnesty sõnul palvetele vastata selle leidudele ning rõhutas, et inimõigusorganisatsioon on väljastanud mitu raportit, milles on dokumenteeritud Vene vägede sõjakuriteod Ukrainas.

Briti suursaadik Ukrainas Melinda Simmons ütles Twitteris: «Ainsad asjad, mis ohustavad (Ukraina) tsiviilisikuid, on raketid ja püssid ja marodööritsevad Vene sõdurid. Punkt.»

Amnesty Ukraina büroo juht Oksana Pokaltšuk kirjutas Facebookis, et Amnesty ignoreeris tema meeskonna palveid raportit mitte avaldada. Amnesty Ukraina büroo ei tõlgi raportit ukraina keelde ega lae seda üles oma veebilehele, ütles ta.

Callamardi sõnul pole hetkel sobiv kommenteerida Pokaltšuki avalduste «ebatäpsusi», kuid rõhutas, et raport läbis retsenseerimisprotsessi täies mahus, mille käigus oli Amnesty Ukrainal võimalik oma muresid tõstatada.

Kommentaarid (75)
Copy
Tagasi üles