Blinken rõhutas kohtumisel Marcosega USA ja Filipiinide tugevat liitu

Copy
Filipiinide president Ferdinand Marcos Jr. tervitab Manilas USA välisministrit Antony Blinkenit.
Filipiinide president Ferdinand Marcos Jr. tervitab Manilas USA välisministrit Antony Blinkenit. Foto: Ezra Acayan/Pool via Reuters / Scanpix

USA välisminister Antony Blinken rõhutas täna Manilas Filipiinide presidendi Ferdinand Marcos juunioriga kohtudes kahe riigi tugevat liitu, seda ajal, mil Hiina on korraldamas lähedalasuva Taiwani ümbruses suurt sõjaväeõppust.

Blinken on kõrgeim USA ametnik, kes külastab Filipiine pärast Marcose ametisseastumist 30. juunil.

«Liit on tugev ja ma usun, et võib kasvada veelgi tugevamaks,» ütles Blinken Marcosele nende kohtumisel Manila presidendipalees.

Marcos kinnitas omakorda kahe riigi «erilist suhet».

Ühendriikidel on Filipiinidega julgeolekulepe ning Washington on toetanud oma endist kolooniat üha ägenevates vaidlustes Pekingiga Lõuna-Hiina mere üle.

Blinkeni kohtumine Marcosega leidis aset pärast Hiina mitut sõjaväeõppust Taiwani ümbruses, mis on pälvinud USA ja tema liitlaste hukkamõistu.

Hiina on sel nädalal korraldamas Taiwani ümbruses ulatuslikku õppust, seda vastusena USA esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi visiidile Taipeisse.

Taiwan süüdistas laupäeval Hiinat oma peasaare ründamise simuleerimises. Taiwan asub Filipiinidest ainult 400 kilomeetrit põhja pool.

Marcos märkis, et Pelosi visiit Taipeisse pigem näitas praeguse konflikti intensiivsust kui lisas pingeid juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles