Texase kohus määras Alex Jonesile hiigeltrahvi

Copy
USA vandenõuteoreetik Alex Jones.
USA vandenõuteoreetik Alex Jones. Foto: Jose Luis Magana/AP/Scanpix

Texase vandekohus määras eile USA vandenõuteoreetikule Alex Jonesile 45,2 miljonit dollarit trahvi, kuna ta väitis, et 2012. aasta Sandy Hooki koolitulistamine oli pettus.

Kohtuotsus tehti päev pärast seda, kui sama vandekogu mõistis paarile, kelle laps koolitulistamises tapeti 4,1 miljoni dollari suuruse hüvitise emotsionaalse stressi eest, mille põhjustas Jonesi levitatud valeinfo tema InfoWarsi veebi- ja raadio jutusaadetes.

Trahvisumma on oluliselt väiksem kui 150 miljonit dollarit, mida nõudsid hagejad Neil Heslin ja Scarlett Lewis, kelle kuueaastane poeg tulistamises tapeti. Siiski ütles Lewis, et Jones on vastutusele võetud.

«Vandekogu tõestas täna, et Ameerika on valmis valima hirmu asemel armastuse ja ma olen neile selle eest igavesti tänulik,» säutsus Lewis.

Jones väitis aastaid, et rünnak Connecticuti osariigis, kus 20-aastase tulistaja käe läbi hukkus 20 koolilast ja kuus täiskasvanut, oli relvakontrolli pooldajate lavastatud.

Nüüdseks on vandenõuteoreetik nentinud, et tulistamine oli «100 protsenti päris», kuid ohvrite pered kinnitavad, et lausvaled, mida ta aastate viisi oma arvukatele vaatajatele levitas, on põhjustanud tõsise emotsionaalse trauma.

Samuti süüdistati teda kasu saamises valede ja desinformatsiooni levitamisest.

Kohtuotsus ei tähenda 48-aastasele Jonesile õiguslike probleemide lõppu, kuna ta on silmitsi sarnase hagiga ka Connecticutis.

Lisaks uuritakse tema rolli 6. jaanuaril 2021 toimunud rünnakus USA Kapitooliumile.

InfoWars kuulutas aprillis välja pankroti ja sama tegi läinud nädalal teine Jonesile kuuluv firma Free Speech Systems.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles